...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Francja, Holandia i Tajwan – światowa elita piekarska 2018

3-5 lutego br. podczas międzynarodowych targów Europain w Paryżu odbyły się mistrzostwa piekarzy – Masters de la Boulangerie, organizowane przez firmę Lesaffre. Trzech kolejnych piekarzy – artystów, wizjonerów, mistrzów w swoim fachu – dołączyło do elitarnej grupy 6 zdobywców tytułu World Master Baker.

Dotychczasowymi mistrzami konkursu (z 2010 i 2014 r.) są: Pao-Chun Wu (Tajwan), Thomas Planchot (Francja), François Brandt (Holandia), Yuki Nagata (Japonia), Hankan Johansson (Szwecja), Antoine Robillard (Francja).

Mistrzostwa rozegrały się w trzech kategoriach: wykwintne wypieki, pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej oraz pieczywo artystyczne. W pierwszej kategorii zwyciężyła pierwsza w historii mistrzostw kobieta, Déborah Ott z Francji. Déborah dała się poznać w 2008 r., zdobywając tytuł najlepszego młodego piekarza w kraju (Best Young Baker). Jej prace podnosi się do rangi haute couture w dziedzinie piekarstwa. Tytuł w drugiej kategorii wywalczył Holender Peter Bienefelt pochodzący z piątego pokolenia piekarskiej rodziny, który w 2015 r. wygrał drużynowy konkurs Louis Lesaffre Cup Europe. Zwycięstwo w trzeciej kategorii należało do Peng-Chieh Wanga z Tajwanu, wytrwale dążącego do doskonałości piekarza, którego praca nosiła tytuł „tajwańska sztuka ludowa”.

Piekarska elita 2018, Masters de la Boulangerie

Na mistrzostwa Masters de la Boulangerie złożył się trzy intensywne dni pełne wyzwań. W każdej z kategorii rozgrywane były konkurencje Bake & Dine (gdzie pieczywo miało stać się pełnoprawną, zachwycającą częścią posiłku, a nie tylko dodatkiem) oraz Creation & Innovation (gdzie liczyły się: wizja, wyobraźnia, innowacyjność). Uczestnicy zaskakiwali i zachwycali jury swoimi pracami. Peng-Chieh Wang odtworzył ważną w tajwańskiej sztuce ludowej postać generała, nadając wypiekowi smaki i aromaty kojarzące się z Tajwanem: liczi, róży, suszonej śliwki, kwiatów. Déborah Ott stworzyła „lodową piekarnię” – kruche rożki wypełnione rabarbarem, z jabłkowymi płatkami, zwieńczone rabarbarowym syropem oraz Paryżanki – kobiece torsy w koronkach wypełnione kremem z marakui. Z kolei Holender Peter Bienefelt zaintrygował pieczywem o wielu smakach, które uzupełni każdy stół!

Spektakularny generał Peng Chieh Wanga z Tajwanu

Kruche rożki Francuzki Deborah Ott

Brioche w formie ponętnych kobiecych wdzięków. Autor Deborah Ott

Pieczywo Petera Bienefelta, które zaskakuje wieloma smakami i... formą
 

Osman Gündüz z Turcji zaprezentował „Sułtana chlebów”: pieczywo o wysokiej wartości odżywczej, bazujące na naturalnych cukrach i tłuszczach z owoców i orzechów, ozdobione tradycyjnymi tureckimi wzorami. Anna Gribanova z Rosji pokazała nowoczesną, artystyczną odsłonę tradycyjnego prostego dania, tworząc pieczywo z nadzieniem z wołowiną, ziemniakami i cebulą. Amerykanin Jeffrey De Leon wrócił do smaku dzieciństwa – s’more – zamykając go w ciekawej w formie brioszce.

Sultan chlebów według pomysłu Osmana Gunduza, Turcja

Prosta, ale pożywna przekąska na bazie pieczywa z nadzieniem z wołowiny, ziemniakami i cebulą, autor Anna Gribanova, Rosja

Brioche s'more Jeffreya De Leona z USA

Prawdziwa feeria kolorów i smaków pojawiła się w kategorii pieczywa artystycznego, w której uczestnicy inspirowali się swoją historią i kulturą. Stąd takie prace, jak np. „Bostońska herbatka – narodziny narodu”, chiński „wiosenny festiwal” czy brazylijska „Festa do Senhor do Bonfilm”.

Tradycyjny taniec i instrumenty w pracy Yong-Joo Parka z Korei Płd.

Praca "Narodziny narodów" Amerykanina Jacoba Baggenstosa

Brazyliczyk Eduardo Beltrame w swojej pracy uchwycił atmosferę popularnego festiwalu w El Salvador "Festa do Senhor do Bonfilm"

Konkurs wymaga od uczestników nie tylko oryginalności, innowacyjności i ponadprzeciętnej sprawności technicznej. Tytuł World Master Baker zobowiązuje do nieustannego doskonalenia się, przekazywania wiedzy innym oraz tworzenia przyszłej wizji piekarstwa i współuczestniczenia w jego ewolucji.

 

Ewa Siuda-Szymańska

zdjęcia: Clémentine BEJAT & Sabine SERRAD

GALERIA ZDJĘĆ

Spektakularny generał Peng Chieh Wanga z Tajwanu

Praca artystyczna Yong-Joo Parka z Korei Płd.

Praca "Narodziny narodów" Amerykanina Jacoba Baggenstosa


Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji