...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Galette des rois - królewskie ciasto

Puszyste, bardzo słodkie i zwieńczone papierową koroną - tak prezentuje się tradycyjny francuski wypiek, serwowany nie tylko we Francji w święto Trzech Króli.

W Polsce nie mamy szczególnych tradycji kulinarnych związanych ze świętem Trzech Króli. Natomiast we Francji popularne jest ciasto nazywane „galette des rois”. I powoli ta tradycja, bardziej kupowania niż pieczenia, pojawia się u nas, w miastach, gdzie cukiernie mają w swoim asortymencie wypieki tradycji francuskiej. „Galette des rois” bywa dostępna w sieci kawiarni „Charlotte” mającej swoje punkty w Warszawie, w Krakowie i we Wrocławiu oraz w krakowskiej „Galerii Tortów Artystycznych”, która zawsze wykonuje ukłon w stronę cukiernictwa francuskiego. Tak jest i tym razem. W ich cukierni i w sklepie internetowym można kupić ten wypiek z dołączoną tekturową koroną, nieodłącznym, obok porcelanowej figurki, rekwizytem tego ciasta.  „Galette” to wypiek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową, w którym ukryta jest mała figurka. Ten, kto ją znajdzie jest królem dnia i ma prawo do tekturowej korony. Krem, który wypełnia ciasto to „frangipane” i składa się z masła, jajek, cukru i mielonych migdałów. 

W samej ojczyźnie przysmaku zazwyczaj dostępne są dwa podstawowe rodzaje galette des rois: w północnej Francji jest to placek zrobiony z pâte feuilleté, czyli ciasta francuskiego, nadziewanego gęstą, kremową pastą migdałową zwaną - jak wyżej pisaliśmy - frangipane. Na południu Francji zaś podaje się częściej ciasto w stylu brioche pokryte kandyzowanymi owocami. Można znaleźć również inne wariacje, od kruchego ciasta, popularnego w zachodniej Francji, po takie alternatywy jak na przykład z nadzieniami typu: chocolat poire (czekoladowo-gruszkowe) lub malinowym.


Skąd tradycja galette des rois?

Tradycja świętowania pod koniec grudnia i degustowania w tym okresie ciasta sięga czasów rzymskich, kiedy obchodzono tak zwane „saturnalia”, czyli święto na cześć boga rolnictwa, bogactwa i wolności – Saturna. To były wyjątkowe dni, gdy niewolnik mógł się cieszyć względną swobodną i był lepiej traktowany niż na co dzień. Podczas tych świąt  spożywano ciasto, w którym ukryte było ziarno fasoli. Szczęśliwy znalazca zostawał królem bądź królową dnia. Tymi szczęśliwcami byli niewolnicy, którzy w tym czasie mogli prosić swojego pana o to, co chcieli. 

Między XIII a XIV wiekiem chrześcijanie zainspirowali się tym rzymskim świętem radości i zaczęli w tym czasie czcić przybycie do małego Jezusa Chrystusa trzech króli: Melchiora, Baltazara i Kacpra. Święto, kiedy Bóg objawił się człowiekowi nazwano „Świętem Objawienia Pańskiego” lub bardziej rozpowszechnioną nazwą „Świętem Trzech Króli”. Tradycja przygotowywania w tym czasie deseru na bazie francuskiego ciasta przełożonego kremem przyjęła się najsilniej we Francji i ma się znakomicie do dnia dzisiejszego. Fasola umieszczana w cieście była z czasem, od XVIII wieku, zastępowana przez porcelanowe figurki przedstawiające Jezusa. Dziś jest całe multum wzorów i pomysłów na to symboliczne „ziarenko szczęścia”. Dawniej ciasto dzielono na tyle części, ilu było biesiadników plus jedna partia pozostawała dla osoby ubogiej. 

 


Nie da się ukryć, że dzisiaj Święto Trzech Króli ze słynną „galette des rois” jest we Francji świętem bardzo komercyjnym. Cukiernicy wypiekają i sprzedają „galette” już od połowy grudnia do końca stycznia, a czołowi mistrzowie w cukiernictwie prześcigają się w oryginalnych pomysłach na ten typ wypieku.  

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji