autor: Jabex
Receptura
Składniki
1000 g MIX ciasto parzone JABEX
1000 g jaj
400 g oleju
600 g wody (50 - 55oC)
Wykonanie
Do dzieży miksera wlać odmierzoną ilość jaj, oleju oraz wody. Następnie dodać MIX ciasto parzone JABEX i połączyć ze sobą przy użyciu miksera (pierwsze 2 minuty na wolnych, a kolejne 6 minut na wysokich obrotach). Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i dozować na papier wypiekowy w dowolnym kształcie.
wypiekać w temp. 230oC:
Eklerki, ptysie, karpatka (20 min. + 15 min. przy otwartym piekarniku)
Groszek, słomka (13 min. + 7 min. przy otwartym piekarniku)
smażyć w temp. 180oC - frytownica:
Gniazda wiedeńskie (4 min. jedna strona, 4 min. druga strona, 1 min. pierwsza strona).