...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Gofry – przysmak bez granic

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków.

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII w. do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX w., gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne, jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji