Graine, czyli Ziarno to następny punkt na piekarniczej mapie Paryża i wymarzona piekarnia znanego w świecie gastronomii małżeństwa, Estelle i Benjamina Vigreux z Charente.
W Paryżu można kupić pieczywo w kolejnym, ciekawym projekcie piekarnicznym. „Graine” to piekarnia założona przez nagradzane w konkursach kulinarnych małżeństwo - Estelle i Benjamina Vigreux. Zdobyli swego czasu pierwsze miejsce w konkursie na pieczywo Bio w 2021 roku i w telewizyjnym programie „Najlepsza piekarnia we Francji” (La Meilleure Boulangerie de France) w stacji M6. To konkurs, który bywa trampoliną dla początkujących piekarzy – rzemieślników w ich drodze zawodowej. Pozwala na pokazanie swojego talentu i założenie własnych biznesów. Konkurs doczekał się już dziesięciu edycji.
Małżeństwo Vigreux ma dwa punkty w Paryżu, pierwszy przy ulicy 54 Rue Oberkampf, a w lutym tego roku otwarli drugi punkt na 120 rue de Bagnolet. Jak przystało na piekarnie rzemieślnicze w Graine wypieka się pieczywo na naturalnym zakwasie z mąki biologicznej, czyli pozyskiwanej ze zboża nie nawożonego środkami chemicznymi lub mąki oznakowanej Label Rouge – to oznaczenie jest potwierdzeniem, że mamy do czynienia z produktami z najwyższej jakości składników. Dobrej jakości pieczywo jest to także efekt świetne opanowanego przez piekarzy procesu fermentacji, która pozwala na wydobycie z wypieków pełnego smaku. Właściciel piekarni kształcił się w „Les Compagnons du Devoir” (stowarzyszenie rzemieślników działające we Francji od 1901 roku, szkolące na wielu płaszczyznach rzemieślników różnych profesji), gdzie zdobywał wiedzę na temat wypieków. Graine oferuje również słodkie pieczywo (viennoiserie) oraz ciasta łatwe do spożycia podczas podróży. Wszystko mieści się w przytulnych, starannie urządzonych wnętrzach, gdzie można również zjeść w tamtejszej restauracji przekąski na szybki posiłek.
Graine
54 Rue Oberkampf, 75011 Paris, Francja i 120 rue de Bagnolet 75020 Paris
K.Sz.