...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Green Caffe Nero w obliczu kryzysu

Sieć kawiarni Green Caffe Nero przeszła największy od czasów rozpoczęcia działalności kryzys. Końcem maja i na początku czerwca kilkanaście osób trafiło do szpitali z objawami zatrucia salmonellą. Każdy z nich jadł ciasto w kawiarniach sieci, do zatruć doszło prawdopodobnie między 28 a 31 maja.

Od 1 czerwca do dziś Państwowa Inspekcja Sanitarna skontrolowała 41 kawiarni tej sieci (w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie) i nałożyła na nie grzywny. Obecnie mówi się o ponad 100 przypadkach zatruć zgłoszonych przez klientów do 15 czerwca 2018.

Źródłem zatrucia były trzy kremowe ciasta – z uwagi na krem, który nie jest poddawany obróbce termicznej. Początkowo przedstawiciele sieci sugerowali, że winne były wadliwe partie jajek lub nabiału od dostawców. Po kontrolach okazało się jednak, że kawiarnie mają liczne nieprawidłowości sanitarne i techniczne, głównie związane z przerwaniem łańcucha chłodniczego i przechowywaniem ciast w zbyt wysokiej temperaturze, co mogło sprzyjać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się bakterii. Firma – oprócz natychmiastowego wycofania stanowiących zagrożenie ciast ze sprzedaży – podjęła także takie działania, jak m.in. przechowywanie ciast wyłącznie w lodówkach (bez eksponowania ich na ladach chłodniczych) czy zmiana urządzeń chłodniczych. Prezes sieci w jednym z wywiadów przyznał, że kremowe ciasta ze względu na upały pod koniec maja nie powinny się w ogóle pojawić w ofercie kawiarni.

Taki kryzys nie wydarzył się w sieci kawiarni od początku działalności, tj. od 15 lat. Firma zareagowała prawidłowo – przyznała się do winy, w szybkim tempie wydawała oświadczenie na Facebooku, pojawiło się też wideo z prezesem Adamem Ringerem osobiście przepraszającym klientów za zaistniałą sytuację, zadeklarowano pomoc dla osób poszkodowanych i wypłatę odszkodowań.

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji