To wydanie mocno pachnie piernikiem. Nic dziwnego, na okładce osoba, która przywróciła piernikowi właściwe miejsce w hierarchii - Iga Sarzyńska-Komorowska. A w tym wydaniu - świątecznie nacięte i noworoczne bochenki, witryna do schrupania, trendy żywieniowe 2022 i wiele innych inspiracji!
Grudzień zdecydowanie kojarzy się z dwoma słowami - prezenty i pierniki. I właśnie te dwa słowa pasują też idealnie do naszej rozmówczyni, która zagościła na okładce tego wydania. Pierniki, które tworzy Iga Sarzyńska-Komorowska w swojej toruńskiej pracowni stały się wręcz symbolem miasta a jej butik - najczęściej wybieranym miejscem, do którego przychodzi się po unikalny prezent. Co sprawia, że są aż tak wyjątkowe?
Przy ich tworzeniu Iga Sarzyńska współpracuje z utalentowanymi artystami. A motywy zdobienia dyktuje jej własna wyobraźnia, niekoniecznie zaś to, co aktualnie modne. Nam zdradziła, co było trudne w budowaniu tego szczególnego miejsca na mapie Torunia. A także, jaki prezent sprawiła sobie, gdy otworzyła własną firmę. Wywiad z piernikową królową czytajcie na str. 8.
O ile pracownię Igi Sarzyńskiej wypełnia zapach cynamonu i goździków, o tyle miejsce prowadzone Karola Żubera pachnie świeżo wypieczonymi bochenkami. Musi!
Jego zdaniem, dobre miejsce pachnie smacznym jedzeniem i chlebem. A prawdziwy chleb rodzi się z pasji i miłości. Takie miejsce odnalazł dla siebie w Lublinie, po tym jak dwa lata temu po porzuceniu kariery kucharskiej, stał się piekarzem. Przypieczętowaniem wyboru tej drogi zawodowej był "prezent", jaki otrzymał w tym roku w październiku - tytuł Master Bakera podczas 2. edycji konkursu piekarskiego w Poznaniu. Wywiad z naszym kolejnym gościem znajdziecie na str. 18.
Choć bożonarodzeniowy okres to czas makowców, serników, pierników i innych słodkich wypieków, my mocno skupiamy się na chlebie, którego przecież też nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Daria Wasielewska pokazuje w swoich filmikach jak nacinać bochenki, by po upieczeniu uzyskały odpowiednie wzory. A na naszych łapach zobaczycie efekty jej pracy artystycznej, które z pewnością zainspirują Was do działania!
Mimo, że nie jest to zbytnio rozpowszechniona tradycja w Polsce, w wielu krajach właśnie chlebem żegna się ten stary i wita się nowy rok. W pobliskich Niemczech (zwłaszcza na południu w Nadrenii) z okazji Sylwestra wypieka się chleb o nazwie Neujahrsbrezel, a w Grecji – vasilopita.
Czym charakteryzują się te bochenki i czy istnieje specjalna receptura na bochenek, który pomaga w leczeniu... kaca? Czytajcie artykuł na str. 34.
"Chleb na kaca" - taka etykieta z pewnością zainteresowałaby nie jednego kupującego, który zobaczyłby ją przechodząc obok piekarni. A jaki wystrój przyciągnie wzrok przechodniów w grudniu?
To niełatwy czas do wymyślania dekoracji okna wystawowego czy witryny, bo choć w sposób oczywisty narzucają się bombki i kolorowe światełka, to nie jest sposób by się wyróżnić spośród innych. Jak to zatem zrobić? Poznajcie kilka sposobów na str. 60.
W tym ostatnim tegorocznym wydaniu razem z Tomaszem Guederaskim podsumowujemy jaki był ten rok dla branży. A nasza autorka prezentuje zakres trendów żywieniowych, które będą mocno kształtować rynek w nadchodzącym roku.
Pandemia mocno odcisnęła piętno na gustach i wyborach kupujących, dlatego słowa takie jak "bezpiecznie" i "zdrowo" to jedne z kluczowych określeń, które się pojawiają w tym zestawieniu.
Trendy się zmieniają, ale co do samych Świąt my tradycyjnie stawiamy na wszystkim dobrze znane słowa takie jak - spokojnie, smacznie i rodzinnie. Właśnie takiego czasu życzymy Wam, zostawiając z nowym wydaniem Mistrza Branży.
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Piernikowa królowa – rozmowa z Igą Sarzyńską-Komorowską
Włoska robota – rozmowa z Krzysztofem Kobylańskim
Zapach dobrego chleba – rozmowa z Karolem Żuberem
Mistrz produkcji Trendy Inspiracje
Nie odkładajmy inwestycji na później
Trendy 2022 vs. (post)pandemiczna rzeczywistość
Piernikowa sztuka Anny Piórkowskiej
Świąteczne nacięte bochenki
Dlaczego warto jeść pieczywo na dzień i w świąteczny czas
Chlebowe powitanie nowego roku
Świąteczny talerz obfitości – Bunter Teller i nie tylko
Tłuszcze w produkcji cukierniczo-piekarskiej
Lody okiem Szymona
Wzrost popularności pieczywa pakowanego w MAP
Receptury na święta
Smakołyki Mikołaja
Chleb żytni z jabłkiem
Zimowa drożdżówka
Bakaliowiec
Mistrz zarządzania
W tym roku święta będą białe
Witryna do schrupania
Flash News
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY