...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Gwiazda Świąteczna

autor: AKO S.A.

RECEPTURA (4 sztuki)

Delikatne ciasto drożdżowe przełożone wyborną masą makową.

Ciasto drożdżowe
100 g Mixu na ciasto drożdżowe soft 10% AKO          
1040 g mąki pszennej typ 500                         
100 g jaj                                          
160 g cukru                                     
105 g oleju                                           
80 g drożdży                                         
415 g wody
-----------------------                           
Razem 2000 g                                   

Masa makowa
590 g Masy makowej AKO                           
60 g okruchów                                       
350 g wody
----------------------                               
Razem  1000 g      
 
Razem 3000  g
Ubytki produkcyjne 300 g
Wydajność 2700 g

 

 

Sposób wykonania
Wodę wlać do ubijarki, dodać drożdże, rozpuścić je, a następnie dodać pozostałe składniki. Mieszać za pomocą mieszadła hakowego 3 minuty na wolnych obrotach i 5 minut na szybkich. Tak przygotowane ciasto odstawić na ok. 20 minut.

W celu przygotowania masy makowej  wszystkie składniki połączyć w ubijarce cukierniczej za pomocą mieszadła płaskiego.

Ciasto podzielić na 12 części (po ok. 165 g), rozwałkować je w kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Na jedną gwiazdę potrzebne są 3 części ciasta i 250 g masy makowej. Na rozwałkowany kęs ciasta wyłożyć ok. 125 g masy makowej, przykryć drugim rozwałkowanym kęsem, na niego ponownie nałożyć 125 g masy makowej i przykryć trzecim krążkiem ciasta. Brzegi ciasta skleić. Całość podzielić na 16 równych części (tak jak tort), nie docinając do środka (na środku powinno zostać koło o śr. ok. 4 cm). Następnie należy dwie części leżące obok siebie wywinąć na zewnątrz (dwukrotnie) i skleić je na końcach.  Powtórzyć tę czynność dla wszystkich par ciasta. Po wywinięciu wszystkich części utworzy się gwiazda  z ośmioma równymi ramionami.

Gwiazdę posmarować jajem i poddać fermentacji końcowej przez ok. 60-70 minut (w temp. ok. 35°C i wilgotności względnej ok. 85%). Przed włożeniem do pieca ponownie posmarować jajem.

Wypiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut przy otwartym lufcie.



    
                           

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez AKO S.A

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji