...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Gwiazdki Michelin 2025 roku w Polsce przyznane!

Gwiazdki znów błyszczą! Przewodnik Michelin ogłosił najnowsze wyróżnienia kulinarne dla Polski. Na gastronomicznej mapie kraju pojawiły się nowe adresy z prestiżowymi odznaczeniami, a krakowska Bottiglieria 1881 po raz trzeci z rzędu obroniła dwie gwiazdki.

 

10 czerwca słynny kulinarny przewodnik francuski Michelin poinformował o nadaniu gwiazdek dla polskich restauracji. Niektóre z nich już po raz kolejny cieszą się z otrzymania tego prestiżowego wyróżnienia. W tym roku po raz pierwszy jedną gwiazdkę Michelin otrzymała warszawska restauracja hub.praga. Pozostałe restauracje zostały wyróżnione po raz drugi jedną gwiazdką. Ich lista znajduje się poniżej. Dwie gwiazdki otrzymała Bottiglieria 1881 z Krakowa.

Przewodnik Michelin Polska 2025 – jak podają media – obejmuje 108 restauracji. Do istniejących już polskich restauracji z gwiazdkami dołączyła kolejna wspomniana hub.praga. Ponadto inspektorzy przewodnika przyznają tzw. Big Gourmandy – wyróżnienia, które informują, gdzie za przystępną ceną można zjeść świetny jakościowo posiłek. Docenia się także respektowanie w gastronomii zasad ekologii przyznając wyróżnienia Zielonej Gwiazdki

Anonimowi inspektorzy przewodnika Michelin oceniają jakość produktów, smak potraw, osobowość szefa kuchni, technikę przygotowania oraz stałość w jakości (dlatego inspektorzy odwiedzają konkretne miejsce kilkukrotnie, by sprawdzić, czy wysoka jakość potraw jest stała). W tym roku inspektorzy Michelin jeszcze uważniej przyglądali się lokalnym produktom, także wypiekom, deserom i codziennemu rzemiosłu. Bo dziś mistrzostwo nie kończy się na talerzu – sięga również po chleb na zakwasie i finezyjne ciastko. W tegorocznym przewodniku dotyczącym Polski znajduje się 108 restauracji: 1 restauracja dwugwiazdkowa, 6 restauracji jednogwiazdkowych, 1 restauracja z wyróżnieniem Zielonej Gwiazdki, 21 restauracji z wyróżnieniem Big Gourmand i 80 restauracji rekomendowanych przez Michelin.

Krakowska Bottiglieria 1881 w tym roku po raz trzeci z rzędu otrzymała 2 gwiazdki Michelin. Jest jedyną w Polsce restaurację z 2 gwiazdkami.

Polskie restauracje z 1 gwiazdką Michelin to: Arco by Paco Pérez z Gdańska, Giewont z Kościeliska, Muga z Poznania, NUTA z Warszawy, Rozbrat 20 z Warszawy, hub.praga z Warszawy tegoroczne wyróżnienie). 

Restauracje z wyróżnieniem Big Gourmand to: Hewelke z Gdańska, Treinta y Très z Gdańska, Folga z Krakowa, MOLÁM z Krakowa, Fromażeria z Poznania, SPOT. z Poznania, TU.REStAURANT z Poznania, 1911 Restauracja z Sopot, Vinissimo z Sopotu, Ceviche Bar z Warszawy, Kieliszki na Próżnej z Warszawy, Koneser Grill z Warszawy, kontakt z Warszawy, Le Braci z Warszawy, Wyraj – Warszawy (nowość), BABA z Wrocławia (nowość), IDA kuchnia i wino z  Wrocławia (nowość), Tarasowa z  Wrocławia (nowość), Stary Niedźwiedź z Zakopanego (nowość), NOAH z Krakowa (nowość), Posto z Poznania (nowość).

Historia gwiazdek Michelin sięga roku 1900, kiedy dwaj bracia André i Édouard Michelin, producenci opon do samochodów, postanowili stworzyć przewodnik dla kierowców, w którym miały się znajdować także informacje, gdzie można dobrze zjeść. Część gastronomiczna przewodnika cieszyła się dużym powodzeniem. Pojawiły się oznaczenia gwiazdkowe, które były komunikatem, że tu serwowane są smaczne posiłki. System gwiazdek rozszerzono do trzech gwiazdek, a przewodnik zaczął oceniać restauracje także poza granicami Francji, aż urósł do symbolu bardzo prestiżowego wyróżnienia, stając się, w niektórych przypadkach, symbolem wyrafinowania kulinarnego.


Bieżące wydanie czasopisma

Od fermentacji i fizjologii, przez kamienne kajzerki i kardamonki, po mango, piecowe wybory i lukrowane truskawki - nowy Mistrza Branży na urlop!

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji