czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Hiszpańskie polvoróny Ducha Świętego 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Marcin Hippe – autor bloga grahamka.blogspot.com

RECEPTURA
Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, które w trakcie jedzenia rozpada się na pył (hiszp. polvo oznacza proszek lub pył). W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą różnić się kolorem. Zazwyczaj polvoróny są z migdałami, a te dostępne w sprzedaży zawinięte w papierek. Można kupić je na sztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polvorón – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną.

Polvorón
400 g wieprzowego smalcu
200 g mielonych migdałów
400 g cukru pudru
800 g mąki pszennej typu 450
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do oprószenia po upieczeniu



Mąkę i migdały prażyć w piekarniku przez 30-45 minut w temperaturze 150°C. W trakcie należy je dwukrotnie przemieszać, w równych odstępach czasu. Gdy mąka i migdały przestygną, umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, a cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek) i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.

Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3-3,5 cm wykrawać okrągłe ciasteczka, delikatnie spłaszczyć je w obwodzie, nadając lekko owalny kształt. Wykrojone ciasteczka od razu przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pomiędzy nimi około 1,5 cm wolnego miejsca.

Piec w 200°C przez 16-18 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia). Posypać cukrem pudrem i zawinąć w dekoracyjne papierki.

Przepis o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polvoronów pochodzi z Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne z La Rambla w Kordobie.

 

 

Marcin Hippe – autor bloga grahamka.blogspot.com. Od ośmiu lat poświęca się sztuce pieczenia chlebów i bułek, ale także słodkości. Z pasją oddaje się poznawaniu polskich tradycyjnych wypieków, eksperymentuje również z wypiekami innych krajów i kultur. Wszystkie wypróbowane przepisy umieszcza w autorskim „kajecie z przepisami” – na blogu.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe