Akademia Czekolady w Łodzi, na co dzień miejsce szkoleń cukierników, 15 listopada 2011 roku przemieniła się w forum wymiany doświadczeń związanych z czekoladą. Odbyło się tu II Święto Czekolady organizowane z okazji setnych urodzin Finest Belgian Chocolate Callebaut.
Spotkanie uświetnił swoją obecnością prezydent Barry Callebaut na Europę Wschodnią ‒ Filip De Reymaeker, który przywitał przybyłych gości krótką przemową.
Pierwszą część święta czekoladziarzy stanowiły pokazy 3 rzemieślników związanych z Barry Callebaut. Marc Pauquet, doradca technologiczny, na co dzień pracujący w Turcji, zaprezentował truskawkowo-jogurtową truflę oblaną białą czekoladą Callebaut oraz tort czekoladowo-karmelowy.
Marc Pauguet przy pracy
Ponadto prezentacje przeprowadzili ambasadorowie marki Callebaut ‒ Salvatore Toma z Włoch oraz Paweł Małecki z Cukierni Adama Sowy.
W ramach II Święta Czekolady odbył się także konkurs cukierniczy, którego zwycięzcą został Jacek Kryszeń z Zakładu Ciastkarskiego "Kryszeń" w Białymstoku. W zmaganiach uczestniczyli także: Katarzyna Nowakowska z Cukierni Adama Sowy oraz Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Kachliccy.
Symbol stolicy Belgii Atomium - rzeźba Jacka Kryszenia
Wieczorna cześć w Hotelu Andel's obfitowała w nagrody i wyróżnienia. Ogłoszono wyniki konkursu przeprowadzonego na portalu www.callebaut100years.com. Wśród nagrodzonych znalazł się pan Marek Bargieł, właściciel Cukierni Santos, który z rąk Niny Wójcik, menedżera marki Callebaut na Europę Wschodnią, otrzymał voucher na 5-dniowy wyjazd do kolebki kakao Ghany. Nagrody dodatkowe w postaci 100 kg czekolady otrzymali Paweł Małecki oraz Tomasz Raszczyk.
Marek Bargieł z nagrodą
źródło: Barry Callebaut