160 producentów tradycyjnej, regionalnej żywności oraz twórców rękodzieła artystycznego z dziewięciu - głównie europejskich - krajów, w tym z Polski, przyjedzie w czwartek pod Tatry, by zaprezentować wyroby podczas III Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Targi odbędą się na zakopiańskiej Równi Krupowej 9-16 sierpnia!
– Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzowanie zasad unijnych dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności - powiedział podczas konferencji prasowej główny organizator imprezy, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Krzysztof Król-Łęgowski.Już wiadomo, że podczas 8-dniowej imprezy rękodzieło artystyczne zaprezentuje 91 wystawców, a tradycyjne produkty spożywcze chronione prawem w całej UE - 69 wystawców. Wśród nich pojawią się Włosi, Rumuni, Węgrzy, Litwini, Bułgarzy, Gruzini, Słowacy i Ukraińcy.
Podczas targów odbędą się seminaria, których tematem będzie m.in. rola i wartość tradycyjnych produktów spożywczych w UE. Na sobotę, 11 sierpnia, zaplanowano konferencję z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej pt. „Produkt regionalny - szansą dla drobnych gospodarstw rolnych”.
Festiwal smaków
Uczestnicy targów będą mogli spróbować i zakupić m.in. tradycyjne włoskie wędliny i wina, gruzińskie konfitury i soki, a także rumuńską bryndzę i sery owcze. Z polskich produktów nie zabraknie chleba prądnickiego, kiełbasy lisieckiej, miodów pitnych, jagnięciny podhalańskiej oraz serów z owczego mleka. Codziennie podczas targów będą odbywały się pokazy kulinarne i degustacje wyrobów tradycyjnych. Ponadto podczas targów odbędzie się festiwal oscypka – sztandarowego polskiego produktu tradycyjnego, chronionego w UE.
Partnerami tegorocznych Europejskich Targów Produktów Regionalnych są Agencja Rynku Rolnego i przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Warszawie.