...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

IJHARS: coraz więcej rozbieżności między etykietami a faktycznym składem produktów

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ogłosiła niedawno wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017. Kontrole przeprowadzono u 378 podmiotów, w tym u 163 producentów pieczywa. Wyniki kontroli świadczą o licznych rozbieżnościach między składami na etykietach a faktycznym składem produktów.

Kontrolowano zgodność artykułów rolno-spożywczych z wymaganiami w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz z dodatkowymi wymaganiami zadeklarowanymi przez producentów. Istotna była zwłaszcza prawidłowość oznakowania produktów.

Wykryto zarówno błędy dotyczące oznakowań (co może wynikać z nieznajomości przepisów lub świadczyć o celowym działaniu producentów), jak i nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych. W związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi podczas kontroli IJHARS wydano łącznie 133 decyzje administracyjne, w tym: 80 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę ponad 127 tys. zł, 27 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, 24 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych, 2 decyzje o odstąpieniu od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niski stopień szkodliwości czynu oraz nałożono 88 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 14 tys. zł.

Jakie produkty były objęte kontrolą? Pieczywo „ciemne” (m.in. razowe, pełnoziarniste, wieloziarniste, graham), pieczywa z różnymi dodatkami smakowymi, kiełbasy o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobnienia i grubości batonu; pierogi, pyzy, krokiety, kartacze, a także napoje spirytusowe, nalewki, drinki gotowe do spożycia. W przypadku pieczywa główny zarzut dotyczył obecności barwnika (karmelu) w pieczywie innym niż słodowe. Porównanie wyników do kontroli z pierwszego kwartału 2016 roku wykazało wzrost odsetka kwestionowanych partii pieczywa o 6,1 p.p.


Inne nieprawidłowości w zakresie znakowania pojawiające się w odniesieniu do pieczywa to m. in.:

  • stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej („chleb podlaski”, „chleb królewski”) uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie właściwości pieczywa i rodzaju użytych do produkcji mąk
  • używanie nazwy nieadekwatnej do składu pieczywa (np. chleb jaglany dla pieczywa zawierającego dodatek kaszy jaglanej na poziomie 8,6%, chleb mieszany dla pieczywa wyprodukowanego z jednego rodzaju mąki)
  • zastosowanie nieprawidłowych lub niepełnych nazw użytych składników, w tym brak wskazania źródła alergenów (np. mąka zamiast mąka pszenna)
  • brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji lub podkreślenie nazwy niewłaściwego składnika
  • podanie informacji „bez polepszaczy na naturalnym zakwasie” w przypadku dodawania do pieczywa mąki zawierającej kwas askorbinowy i nieużywania zakwasu
  • podanie w oznakowaniu informacji „nie zawiera syntetycznych barwników”, podczas gdy według przepisów do chleba – poza słodowym – nie można dodawać barwników
  • nieczytelne oznakowanie
  • brak informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych.

Bieżące wydanie czasopisma

Pączkowe trendy, karnawał po francusku, włoskie chleby, przegląd firm szkoleniowych!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji