I Festiwal Chlebów Świata przeszedł do historii – zdecydowanie do tej chlubnej. Organizatorzy przyznają, że nie spodziewali się aż takiego zainteresowania – co pokazuje tylko, że Polacy są żywo zainteresowani powszednim z różnych stron świata.
Podobne artykuły
Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w Wiedniu23. Święto Chleba w GdańskuXIX Radomskie Święto Chleba: Nawet deszcz nie zniechęcił...Impreza odbywała się w dniach 21-23 marca w warszawskiej Pradze. Swoje gościnne progi udostępnił Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego. Zarówno w budynku, jak i na dziedzińcu i tyłach szkoły (łącznie 1800 m2 powierzchni wystawienniczej), przez trzy dni na przybyłych czekało moc atrakcji. A odwiedzających nie brakowało. Przed festiwalem szacowano, że pojawi się około 15 tysięcy osób. – Ostatecznie odwiedziło nas ponad 14 tysięcy gości, przy czym – pierwszego dnia wiosny, w dzień wagarowicza, było ponad 3500 dzieci i młodzieży! – relacjonuje Andrzej Grajczak ze Stowarzyszenia Polskich Mediów, które wraz z Warszawską Izbą Turystyki było organizatorem wydarzenia.
Celem projektu była promocja chleba oraz pokazanie jego powszechności i różnorodności. Jak podkreśla prezes SPM Marek Traczyk, wydarzenie to pozwoliło poznać dzieje chleba oraz wszelkie jego odmiany. Na całość Festiwalu złożyły się: prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (dla przykładu: Włochy, Serbia czy… Indonezja) oraz ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Swoje stanowiska miało również kilka muzeów: toruńskie Muzeum Żywego Piernika, Muzeum Rolnictwa z Ciechanowca i warszawskie Muzeum Chleba. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja chleba wypiekanego specjalnie na potrzeby astronautów. Ponadto prezentowano piernik, piadę, pitę, rogala świętomarcińskiego i wszelkiego rodzaju mąki i ziarna. Codziennie odbywały się pokazy wypieku pieczywa na zakwasie oraz jarmark chlebów.
Grajczak pozytywnie ocenia przebieg Festiwalu i już zapowiada kolejną edycję – na 20-22 marca 2015 roku. – Mamy też zamówienie na realizacje naszej inicjatywy na Śląsku, Dolnym Śląsku i w Poznaniu – dodaje. Pozostaje nam trzymać kciuki za powodzenie kolejnych edycji!
autor: Jacek Baliński
Wystawcy biorący udział w Festiwalu Chlebów Świata, w dniach 21-23 marca 2014 r.
BIO Piekarnia w Grzybowskiej Arce
Bul Eco – bułgarski chleb i przetwory
Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie
Domowa Piekarnia
Fancy Folk Krzysztof Dmochewicz
F. H. „YOU-TY” Elżbieta Obała
Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” A.Janusz Kasztelewicz
Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Bałon” Bałon Krzysztof
Jerzy Cheborek – Cyrklaff
Piekarnia BIO Smolorz
Piekarnia B.Peterek, M.Jankowska,M.Peterek
Piekarnia E.P. Olszyńscy
Piekarnia Mach
Piekarnia i Muzeum G.M. Pozorek
Piekarnia Kurpiowska Serafin
Piekarnia Tyrolska
Piekarnia WACYN – Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Podlaska Tradycja
PPH Izabela Grzybkowska, Malitka Izabela
PPHU Karina Zielińska
Restauracja Bułgarska VARNA
Restauracja China Garden
Ramunas Zukauslkas – Wilno, Litwa
Robert Jasiński – Chleb życia
Schulstad
Spółdzielnia Mleczarska Lazur
Słodki świat
Szkoła COSINUS
Wasa