...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Festiwal Chlebów z różnych stron świata

I Festiwal Chlebów Świata przeszedł do historii – zdecydowanie do tej chlubnej. Organizatorzy przyznają, że nie spodziewali się aż takiego zainteresowania – co pokazuje tylko, że Polacy są żywo zainteresowani powszednim z różnych stron świata.

Impreza odbywała się w dniach 21-23 marca w warszawskiej Pradze. Swoje gościnne progi udostępnił Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego. Zarówno w budynku, jak i na dziedzińcu i tyłach szkoły (łącznie 1800 m2 powierzchni wystawienniczej), przez trzy dni na przybyłych czekało moc atrakcji. A odwiedzających nie brakowało. Przed festiwalem szacowano, że pojawi się około 15 tysięcy osób. Ostatecznie odwiedziło nas ponad 14 tysięcy gości, przy czym – pierwszego dnia wiosny, w dzień wagarowicza, było ponad 3500 dzieci i młodzieży!relacjonuje Andrzej Grajczak ze Stowarzyszenia Polskich Mediów, które wraz z Warszawską Izbą Turystyki było organizatorem wydarzenia.

Autor zdjęć: Cezary Kopczyński

 


Celem projektu była promocja chleba oraz pokazanie jego powszechności i różnorodności. Jak podkreśla prezes SPM Marek Traczyk, wydarzenie to pozwoliło poznać dzieje chleba oraz wszelkie jego odmiany. Na całość Festiwalu złożyły się: prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (dla przykładu: Włochy, Serbia czy… Indonezja) oraz ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Swoje stanowiska miało również kilka muzeów: toruńskie Muzeum Żywego Piernika, Muzeum Rolnictwa z Ciechanowca i warszawskie Muzeum Chleba. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja chleba wypiekanego specjalnie na potrzeby astronautów. Ponadto prezentowano piernik, piadę, pitę, rogala świętomarcińskiego i wszelkiego rodzaju mąki i ziarna. Codziennie odbywały się pokazy wypieku pieczywa  na zakwasie oraz jarmark chlebów.

 

Grajczak pozytywnie ocenia przebieg Festiwalu i już zapowiada kolejną edycję – na 20-22 marca 2015 roku. – Mamy też zamówienie na realizacje naszej inicjatywy na Śląsku, Dolnym Śląsku i w Poznaniu – dodaje. Pozostaje nam trzymać kciuki za powodzenie kolejnych edycji!

autor: Jacek Baliński

 

Wystawcy biorący udział w Festiwalu Chlebów Świata, w dniach 21-23 marca 2014 r.
BIO Piekarnia w Grzybowskiej Arce
Bul Eco – bułgarski chleb i przetwory
Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie
Domowa Piekarnia
Fancy Folk Krzysztof Dmochewicz
F. H. „YOU-TY” Elżbieta Obała
Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” A.Janusz Kasztelewicz
Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Bałon” Bałon Krzysztof
Jerzy Cheborek – Cyrklaff
Piekarnia BIO Smolorz
Piekarnia B.Peterek, M.Jankowska,M.Peterek
Piekarnia E.P. Olszyńscy
Piekarnia Mach
Piekarnia i Muzeum G.M. Pozorek
Piekarnia Kurpiowska Serafin
Piekarnia Tyrolska
Piekarnia WACYN – Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Podlaska Tradycja
PPH Izabela Grzybkowska, Malitka Izabela
PPHU Karina Zielińska
Restauracja Bułgarska VARNA
Restauracja China Garden
Ramunas Zukauslkas – Wilno, Litwa
Robert Jasiński – Chleb życia
Schulstad
Spółdzielnia Mleczarska Lazur
Słodki świat
Szkoła COSINUS
Wasa

 


Bieżące wydanie czasopisma

Oddajemy w Wasze ręce najnowszy numer, mocno pachnący świeżym chlebem rodem z San Francisco. Jest też o cieście parzonym, lodach w słoiku i tortach, które zbliżają do siebie ludzi.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji