...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Felieton: Moc czekoladowej pisanki

Czekoladowe pisanki dodają wigoru i osładzają życie, ale również mogą pomoc uratować czyjeś życie... Przynajmniej te tworzone dla Fundacji Mają Przyszłość, a stworzone przez najlepszych cukierników w Polsce - pisze nasza autorka Aurora Czekoladowa.

Jajko. Symbol rodzącego się życia i bogaty w życiodajne składniki produkt kulinarny. Nic dziwnego, że króluje na wielkanocnym stole, podczas gdy wszystko budzi się do życia. Również inwencja twórcza. Dlatego jajko w koszyczku nie tylko nie jest pospolitego koloru, ale jest też pięknie ozdobione skrobanymi wzorkami. Tak zwane kraszanki od lat cieszą się ogromną popularnością. Nie mniejszą jednak niż pisanki czekoladowe. I to wcale nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Czekoladowe pisanki dodają wigoru i osładzają życie, ale również mogą pomoc uratować czyjeś życie*.

* Aukcja pisanek „Moc czekoladowej pisanki” Fundacji Mają Przyszłość trwa do 16 kwietnia 2014 r. mocczekoladowejpisanki.pl

Przynajmniej te tworzone dla Fundacji Mają Przyszłość. Projektowane przez najlepszych cukierników w Polsce (Janusza Profusa, Joannę Klimas-Profus, Macieja Piętę, Tomasza Dekera, Bożenę Sikoń-Wojtal, Igę Sarzyńską, Henryka Nieciejowskiego, Martę Truskolawską i Roberta Główkę), wraz z pomocą gwiazd ekranu i sportu oraz małżonką prezydenta RP Annę Komorowską, są wystawiane na specjalnej licytacji, z której całkowity dochód przekazywany jest na rzecz najbardziej potrzebujących dzieci. Zanim pisanka uratuje komuś życie, najpierw spory wycinek życia kosztuje samo jej zrobienie.                                                           

Mierząca prawie pół metra i ważąca do 12 kg pisanka to nawet cztery dni nieustannej pracy. Nie licząc czasu poświęconego na wymyślenie koncepcji i ‒ co jeszcze trudniejsze ‒ sposobu na jego realizację. A tu idea się liczy nie mniej niż mistrzowskie wykonanie.

Potem potrzeba już „tylko” mnóstwa czekolady i wieloletniej praktyki cukierniczej, która pozwoli z niej zrobić dzieło sztuki. Ta, zaprojektowana i wykonana przez Joannę Klimas-Profus, wygląda nie tylko perfekcyjnie, ale wręcz niejadalnie. Jajo zamknięte w pancernej złotej szkatułce z miedzianym szpikulcem. Nic bardziej mylnego ‒ czekolada, z której zrobiona jest pisanka, jest całkowicie jadalna. Podobnie jak wszystkie ozdoby na niej wykonane ‒ z karmelu, marcepanu i naturalnych barwników, w tym z 24-karatowego złota!

 

 

Mimo to nabywający pisankę traktuje ją raczej jako ozdobę, na dodatek piękną i kosztowną. Ceny zaczynają się od 3 tysięcy złotych. Trudno się dziwić, skoro sam wkład w wykonanie czekoladowego cudu jest kosztowny. Nie mówiąc już o bezinteresownej wielogodzinnej pracy cukeirników. Trud i zaangażowanie w pisankę jest bezcenny. To dar z własnego życia dla tych, którym to życie trzeba osłodzi. I to właśnie czyni czekoladowe pisanki tak niezwykłymi. Zanim jednak trafią ona w ręce szczęśliwych posiadaczy, galerię wszystkich dziesięciu pisanek można było podziwiać na targach cukierniczych ExpoSweet. Podziwiać i się zainspirować. W końcu każdy może tchnąć w odrobinę czekolady nieco życia i stworzyć niecodzienny prezent dla kogoś bliskiego.

autor: Aurora Czekoladowa

Anna Komorowska i Janusz Profus

Anna Orska i Joanna Klimas Profus - Mechaniczne Jajo

Agnieszka Szulim i Robert Glowka - Alicja w krainie czarów

Agnieszka Cegielska i Tomasz Deker

Damian Aleksander i Marta Truskolawska - Upiór w Operze

Joanna Przetakiewicz i Henryk NIeciejowski - twórczość amerykańskiego artysty Jeffa Koonsa

Katarzyna Skrzynecka i Bożena Sikon-Wojtal - Teatr klucz wiolinowy i skrzynka

Maja Popielarska i Iga Sarzyńska - Romantyczna i dynamiczna

Małgorzata Ostrowska i Maciej Pięta - Skóra celtyckie wzory i czerwone róże


Bieżące wydanie czasopisma

Oddajemy w Wasze ręce najnowszy numer, mocno pachnący świeżym chlebem rodem z San Francisco. Jest też o cieście parzonym, lodach w słoiku i tortach, które zbliżają do siebie ludzi.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji