...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Informuj klienta: Ile kromek chleba dziennie?

Dla konsumentów, którzy stosują lub będą chcieli zastosować wytyczne żywieniowe GDA, bardzo ważną sprawą jest rzetelna informacja o składnikach odżywczych pieczywa. W tym przypadku chodzi głównie o zawartość węglowodanów.

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Ze względu na dużą zawartość skrobi i innych cukrów pieczywo zaliczymy do węglowodanowych środków spożywczych. W zależności od rodzaju chleba wartość ta waha się od 45% do 60%. Z tego względu, mimo że w pieczywie występują inne składniki, głównym parametrem decydującym o tym, ile pieczywa można zaplanować w jadłospisie, jest właśnie zawartość węglowodanów.Dlatego dla piekarzy (i klientów) najważniejszą informacją wynikającą z zaleceń żywieniowych jest dopuszczalny poziom spożycia węglowodanów.

Dopuszczalny poziom węglowodanów

Przyjmując, że pieczywo byłoby jedynym źródłem węglowodanów, można by łatwo wyliczyć, ile pieczywa powinny codziennie spożywać przeciętne kobiety i przeciętni mężczyźni. Norma węglowodanowa dla kobiet wynosi 270 g, a pieczywo zawiera średnio 36,5% węglowodanów. Zatem dzienna ilość pieczywa do spożycia wynosiłaby maksymalnie około 740 g. Podobnie dla mężczyzn ‒ przy normie 340 g mogliby oni spożywać maksymalnie około 930 g. Tak jednak nie jest.

Aby rozsądnie określić realną ilość węglowodanów, jaką może spożyć przeciętna osoba w ciągu dnia, musimy również założyć, że część normy pochłoną węglowodanowe składniki posiłków, w których tradycyjnie nie spożywa się pieczywa. Ziemniaki, ryż, makaron, warzywa, owoce ‒ to ich główne źródła. Przykładowo dla przedstawionego obok jadłospisu ilość węglowodanów, pochodzących od innych niż pieczywo produktów spożywczych, wyniesie odpowiednio dla kobiet 124 g i dla mężczyzn 133 g. Odejmując wartości te od proponowanych przez system GDA norm i ponownie przeliczając na ilość pieczywa, otrzymujemy wynik obrazujący realną ilość pieczywa, jaką mogłaby zjadać przeciętna kobieta w ciągu dnia, czyli 400 g, i analogicznie dla przeciętnego mężczyzny ‒ 570 g. W przypadku chleba żytniego razowego o zawartości węglowodanów na poziomie 45,6%, który został umieszczony w naszym przykładowym jadłospisie, ilości te wynoszą dokładnie 320 g dla kobiet i 440 g dla mężczyzn.

Węglowodany w przeliczeniu na kromki

Jak wynika z powyższego, dla osób o średnim zapotrzebowaniu na wartość odżywczą realnego miejsca na pieczywo w codziennym jadłospisie jest stosunkowo niewiele. Przeliczając to na średnie kromki, byłoby to 8-11 sztuk, ok. 12-15% masy wszystkich produktów spożywczych, licząc z napojami.Trzeba jednak o to miejsce walczyć z innymi węglowodanowymi produktami spożywczymi, tym bardziej że chodzi tu o regularne nawyki żywieniowe.

Zgodnie z powszechną opinią, że pieczywo tuczy i jest niezdrowe, wielu konsumentów znacząco ograniczyło jego spożycie lub wręcz wyeliminowało ten produkt z jadłospisu. Tymczasem, jak wynika z obliczeń, nie ma się czego obawiać i należałoby wręcz uwzględnić pieczywo w bilansie dietetycznym.Informacja taka powinna być przedstawiona każdemu konsumentowi w sposób jasny i przystępny. Najlepiej skorzystać z przekazu słowno-graficznego wyeksponowanego w punktach sprzedaży. Informacja taka musi być zauważalna, prosta i łatwa w odczytaniu dla każdego.

Użyteczne GDA

GDA (Wskazane Dzienne Spożycie) to cenna informacja o ilości poszczególnych składników odżywczych w danym produkcie. Ilości te są również podane w procentach, które odnoszą się do wartości referencyjnych Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) poszczególnych składników.

Referencyjne wartości GDA są ustalone w oparciu o zalecenia żywieniowe dla wartości energetycznej (kcal) i podstawowych składników odżywczych: białka, węglowodanów ogółem, cukrów, tłuszczu ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz sodu (równoważnika soli).
Dzięki oznaczeniom GDA klient w szybki i łatwy sposób można sprawdzić zawartość składników, a także kontrolować spożywaną ilość. Jest to tym łatwiejsze, że wartości GDA na opakowaniach podawane są w przeliczeniu na porcję produktu.

 

Opracowano na podstawie informacji Polskiej Federacji Producentów Żywności

Obliczenia własne na podstawie monografii: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna, wyd. PZWL, Warszawa 2005

 

Autor: Marcin Szczepaniak

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji