Nawet najlepszy produkt nie sprzeda się sam. Potrzeba przede wszystkim... dobrego zdjęcia na Instagramie. Niejedna marka nie zaistniałaby bez social mediów. U progu sezonu lodziarskiego przyjrzyjmy się zatem jakie mrożone hity biją rekordy "lajków" na świecie.
-
makaroniki: są nie tylko doskonałym uzupełnieniem oferty lodziarni, ale też komponentem do robienia deserów lodowych. Przekładane lodami stanowią swego rodzaju sandwicha. Lodowe sandwiche były znane już na rynku, ale te tworzone z kolorowych, dużych francuskich makaroników robią wrażenie na konsumentach, a przez to furorę na Instagramie. Kultowym miejsce na świecie dla tego przysmaku jest lodziarnia Milk w Los Angeles.
-
Rożek rybka: były już rożki kolorowe, a nawet czarne, były też rożki kwiaty, a teraz pora na… rybkę. Zasadniczo są to odpowiednio uformowane gofry. Pomysł jak też receptura (która składa się z mieszanki pasty z czerwonej fasoli i cukru) pochodzą z XiX wiecznej kultury japońskiej. Instagramowy świat dosłownie oszalał na punkcie rybki z lodami za sprawą nowojorskiej lodziarni Taiyaki NCY.
-
Lody ciastka: Lody serwowane mogą być dosłownie w każdej formie i opakowaniu. Kolejna nowojorska lodziarnia zdobyła uznanie instagramowiczów udowadniając, że w robieniu deserów lodowych nie ma granic. A jeśli są, oni lubią je łamać. Na zdjęciu kawałek lodowego ciasta z miętą i czekoladą z limitowanej edycji na Dzień św. Patryka sprzedawanego na kawałki, nie gałki.
-
Czarne softy: w ubiegłym roku pojawiły się w oferciu lodziarskich producentów czarne bazy lodziarskie, ale dopiero w tym roku sprzedawcy uczą się wykorzystywać w ciekawy sposób ten kolor. Właściciele amerykańskiej lodziarni The Little Damage uczynili z niego swój znak rozpoznawczy serwując lody i rożki tylko w czarnym! Instagramoiwicze z miejsca pokochali lody barwione węglem, które niejako są odtrutką na pastelowe jednorożce i które - mimo identycznej barwy - jednak różnią się smakowo. Wśród smaków znajdziemy między taki jak “łzy jednorożca” :-P
-
Lodowe desery w pączkach: W Teksasie cukiernia Sweet Daze Desserts, która uzupełnia swoją artystyczną ofertę w lody typu soft, wymyśliła, że będzie je podawać w pączkach (konkretnie zaś donatach). I będą to desery tak bardzo dekorowane jak to tylko możliwe. Smaki również prezentują się dość ciekawie. W ofercie znajdziemy, m.in. black velvet, cynamonowe chrupiące tosty, kamyczki owocowe (zrobione z płatków ryżowych) itp.