Rzemieślniczy wystawcy z całej polski, profesjonalne panele degustacyjne i prelekcje specjalistów branżowych, a oprócz tego zwiedzanie manufaktury czekolady i mnóstwo dobrej zabawy dla najmłodszych. Tak zapowiada się II Festiwal Czekolady organizowany przez Beskid Chocolate.
Już po raz drugi (po wielkim sukcesie 1. edycji) 7 i 8 października 2023 Węgierska Górka zamieni się w polską stolicę czekolady za sprawą organizowanego tam Beskidzkiego Festiwalu Czekolady. Impreza będzie odbywała się w 2 lokalizacjach: w manufakturze Beskid Chocolate przy ul. 3 Maja 28 oraz na Hali Widowiskowo - Sportowej oś. XX-Lecia II RP 12 (oba miejsca znajdują się z bliskim sąsiedztwie). Udział w festiwalu jest bezpłatny. Organizatorem jest Beskid Chocolate oraz Ośrodek Promocji Gminy Węgierska Górka.
Program Festiwalu
Hala widowiskowo - sportowa Węgierska Górka
-
stoiska czekoladowe i kawowe,
-
stoiska z produktami lokalnymi i rzemieślniczymi,
-
wykłady i prelekcje czekoladowe
Manufaktura Beskid Chocolate
-
zwiedzanie manufaktury,
-
warsztaty czekoladowe,
-
warsztaty kawowe
Kontakt z organizatorem: Janek Woźniak, tel. 502-540-931
Wykłady
Sobota 7.X.2023 (sobota) Hala Widowiskowo – Sportowa w Węgierskiej Górce, sala konferencyjna
10.30 – 11.30 - Jak jeść czekoladę, czyli słów kilka o degustacji czekolady.
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl i Piotr Krzciuk, sekretyczekolady.pl
12.00 - 13.00 – Co to jest kakao ceremonialne? - Przemek Siciński – Sopocka Manufaktura Czekolady
13.30 - 14.30 – Misja czekolada - na ratunek kakaowcom, tapirom i społecznościom w
Wenezueli - dr Izabela Stachowicz
15.00 – 16.00 – Czy Peru produkuje najlepsze kakao na świecie? Janek Woźniak, beskidchocolate.pl
16.30 – 17.30 - Popołudniowa kawa z z palarnią Mała Czarna, Wrocław
Kacper Krzanowski – właściciel wrocławskiej palarni kawy i sieci kawiarni we Wrocławiu Mała Czarna poprowadzi
Niedziela 8.X.2023 (niedziela)
Hala Widowiskowo – Sportowa w Węgierskiej Górce, sala konferencyjna
10.30 – 11.30 – Poranna kawa z palarnią kawy Dobra, Kraków
12.00 - 13.15 – Pokaz produkcji pralin w wykonaniu Onia Lubickiego z Manufaktury Czekolady U Dziwisza z Kazimierza Dolnego.
13.30 - 14.30 – Czekolada w domu, jak zrobić czekoladę od ziarna do tabliczki w warunkach domowych. Janek Woźniak, Beskid Chocolate, Anna Podsiadło
15.00 – 16.00 – Ceramika i Czekolada najstarsze naczynia do picia czekolady i sposoby jej przygotowania – Arek Dziczek, Szczytno, dzikaczekolada.pl
Degustacja najlepszych czekolad na świecie
Sobota 7.X.2023 (sobota) godzina 17.00
Manufaktura Beskid Chocolate, 3 Maja 28, Węgierska Górka
Zwiedzanie manufaktury
Tym razem po manufakturze oprowadzi Was Janek, założyciel manufaktury Beskid Chocolate. Na co dzień zajmuję się produkcją czekolady i zna każdy niuans jej powstawania. Odkryj tajemnice kakao i poznaj proces produkcji prawdziwej czekolady na własne oczy!
Omówi:
• odmiany kakao i sposoby jego obróbki, • proces produkcji czekolady rzemieślniczej,
• jak smakują ziarna kakaowca.
Ale najlepsze dopiero przed Wami, czyli :
Degustacja najlepszych czekolad świata !!!
Czekolady do degustacji:
• Cacaosuyo
◦ Piura Select 70%, International Chocolate Awards, World Gold 2022
◦ Cusco 80%, International Chocolate Awards, World Gold 2020-21
◦ Lakuna 70% - International Chocolate Awards, World Gold 2019
• Juan Laura
Małe gospodarstwo rolne w miejscowości Pichari w regionie Cusco. Uprawia lokalne, rodzime, gatunki kakao min. VRE99, Chuncho, VRE15, JL2. Laureat wielu nagród International Chcolate Awards
• Tsinane
• Intenso Piura 70%