...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Jak najszybciej obliczyć wartości odżywcze?

Wejście w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności to gorący temat. Ustalenie wielkości czcionki, konieczne oznaczanie alergenów czy podanie miejsca pochodzenia surowców to najmniej kłopotliwe obowiązki producentów.

Zakłopotanie powoduje konieczność informowania o wartościach odżywczych i energetycznych w sposób narzucony przez unijne Rozporządzenie.

Kto liczy wartości odżywcze? Najprościej odpowiedzieć – technolog. I faktycznie tak jest, ale tylko w większych zakładach, które mają zatrudnionych technologów w swoich laboratoriach. Zazwyczaj duże firmy mają nie tylko technologów laboratoryjnych zajmujących się opracowywaniem nowych produktów, testowaniem surowców i przygotowywaniem próbek, ale zatrudniają również technologów produkcyjnych, których obowiązkiem jest współpraca z działem produkcji i rozwiązywanie problemów produkcyjnych. W mniejszych firmach bywa różnie. Głównie z powodu ekonomicznych ograniczeń w zatrudnieniu obowiązki tradycyjnie przypisane do zadań technologa często są delegowane na inne stanowiska, np. specjalistów jakości lub laboratorium. W piekarnictwie i cukiernictwie, gdzie dominują małe firmy rodzinne, najczęściej liczeniem wartości i przygotowywaniem specyfikacji zajmuje się ktoś zarządzający firmą. Jeśli ktoś sam nie radzi sobie z tymi obliczeniami, które – jakby nie było – wymagają specyficznej wiedzy, a przede wszystkim pochłaniają dużo cennego czasu, wysyła produkty do zewnętrznego laboratorium świadczącego takie usługi lub szuka innego sposobu.

Ile kosztują analizy w laboratoriach?
Znów najłatwiej odpowiedzieć jednym słowem – sporo. Może jednostkowa cena nie należy do wysokich, bo ceny zaczynają się od kilkuset złotych za analizę jednego produktu, ale jest wiele powodów, przez które koszty rosną. Mniej zapłacimy za zlecenie wyliczenia obowiązkowych wartości odżywczych i energetycznych, ale jeśli poszerzymy zakres usługi o zawartość witamin i minerałów, których lista w przypadku niektórych produktów może być spora, musimy się liczyć z tym, że cena znacząco wzrośnie. A co jeśli takich produktów do przeliczenia mamy kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset? Wtedy trzeba się liczyć ze sporą inwestycją. Dodatkowo, aby wysłać próbkę do laboratorium, trzeba ją odpowiednio przygotować, a na wyniki czeka się aż do czterech tygodni.

Może jednak optymalnie jest policzyć samemu?
Owszem. Można przyjąć, że tak byłoby najlepiej, tylko co w takim przypadku znaczy „optymalnie”? Przy użyciu narzędzi skracających czas obliczeń, bez zaniedbywania codziennych obowiązków, przy umiarkowanym koszcie – tak byłoby optymalnie.
Są firmy, w których do tej pory radzono sobie, dostosowując arkusz kalkulacyjny (np. Excel) do takich obliczeń – i choć sposób ten skraca czas obliczeń, to i tak obsługa programu wymaga sporej wiedzy. Trzeba naprawdę dobrze go poznać, aby do obliczeń nie wkradł się błąd. Niektóre systemy ERP do zarządzania produkcją mają moduł do obliczania wartości odżywczej. Działa to sprawnie, kiedy baza surowców wprowadzona w module magazynowym ma na bieżąco aktualizowane specyfikacje i wprowadzone wartości dla poszczególnych surowców. Oprogramowanie ERP zazwyczaj jest niezwykle kosztowne, więc mogą sobie na nie pozwolić duże firmy. Średnim i małym zakładom pozostaje szukać innego sposobu.

Programy do obliczania wartości odżywczych
Dlatego wydaje się, że w pełni optymalnym rozwiązaniem będzie korzystanie z programu dedykowanego do obliczania wartości odżywczych. Nie takich, jak powszechnie służące do obliczania wartości spożywanych posiłków, stosowane przy sporządzaniu diety, ale przeznaczonego typowo dla przemysłu, liczącego zgodnie z obowiązującymi wymogami to, co producent ma podać na etykiecie.

Tego rodzaju programy są w świecie powszechne stosowane. Pierwszy, amerykański, pod nazwą LabelCalc®, ułatwia pracę producentom żywności już od 10 lat. Metoda obliczania wartości odżywczych polega na analizie wartości surowców, składu receptury oraz uwzględnianiu strat technologicznych. Metoda jest oficjalnie zaakceptowana przez FDA (Agencję Żywności i Leków, ang. Food and Drug Administration) jako poprawny sposób wyliczania wartości odżywczych produktów spożywczych. Drugi najbardziej znany to australijski Nutrition Panel Calculator (NPC), przygotowany przez agencję rządową ds. związanych z regulacją prawa żywnościowego.

Na polskim rynku coraz popularniejszy staje się Kalkulator Wartości Odżywczych FOODCAL®. Program ten został przygotowany zgodnie ze wszystkimi wytycznymi z Rozporządzenia UE 1169/2011, dlatego jego wyniki akceptowalne są na terenie całej UE, w tym w Polsce. Jak to działa? Na początek należy wprowadzić wartości odżywcze używanych surowców lub skorzystać z bazy dostępnej w programie. Kolejny krok – to wprowadzenie składu produktu – i od razu otrzymujemy wynik zapisany w formie raportu, który warto zachować na wypadek kontroli. W dodatku, jeśli mówimy o optymalnym rozwiązaniu, producent oprogramowania przygotował bezpłatną wersję dla mikroprzedsiębiorstw.

Spieszyć się, czy jest jeszcze czas?
To zależy. Rozporządzenie wyznacza okoliczności, które dają możliwość spokojnego wprowadzenia obowiązkowych informacji na etykiety. Tą najważniejszą datą, która wielu menadżerów uspokaja, jest 13 grudnia 2016 r. W tym procesie należy jednak uwzględnić czas na obliczenia, opracowanie i wprowadzenie nowych etykiet i oczywiście dobrze zaplanować cykl wymiany produktów na półkach. I tu pojawia się sedno sprawy – poważni odbiorcy, zwłaszcza sieci handlowe i hurtownicy, w wielu przypadkach już wymagają produktów z etykietami zawierającymi informacje w pełni zgodne z rozporządzeniem. Przy produktach z długim terminem przydatności do spożycia stało się to już obligatoryjne. Poza tym producenci, którym kończą się wyprodukowane wcześniej opakowania, zmieniają je na już w pełni zgodne z Rozporządzeniem UE 1169/2011 i wykorzystują to jako atut w rozmowach handlowych. To przecież bardzo dobry sposób podniesienia wiarygodności i pokazania solidności firmy.

Agata Konrad, technolog żywności

materiał z numeru wrzesień 2015

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji