...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Jak smakował dawny Gdańsk

Premiery doczekała się długo wyczekiwana niezwykła publikacja, na której stronach Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer odwzorowały dania XIX- wiecznego Gdańska.

Publikacja „Smaki Gdańska” powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów, narodziła się koncepcja rekonstrukcji wybranych receptur i ich fotograficznego zapisu w formie martwych natur. A wszystko to z chęci przybliżenia dawnej kuchni w przystępnej i zrozumiałej dla współczesnego odbiorcy formie. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak, by można je było wykonać we współczesnej kuchni. 

 


"Niniejsza książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii, piękna oraz ze spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki oraz muzealniczki i kucharki-amatorki, zajmującej się rekonstrukcją historyczną. Z pasji do odtwarzania potraw według dawnych przepisów i uwieczniania ich w kompozycjach podpatrzonych na obrazach sprzed wieków zrodziła się koncepcja, by zrekonstruować wybrane receptury z "Gdańskiej książki kucharskiej" i uwiecznić je w formie martwych natur na zdjęciach" - czytamy we wstępie do albumu.

Oficjalna premiera książki odbędzie się w piątek 1 lipca 2022. Następnie 12 lipca będzie miała miejsce kolacja tematyczna w jednej z gdańskich restauracji, a 23 sierpnia spotkanie autorskie oraz wykład o kuchni gdańskiej w Centrum Hevelianum. Dań z książki będzie można także spróbować podczas Jarmarku Dominikańskiego - w  ramach projektu szlak kulinarny "Smaki Gdańska", w którym bierze udział 21 restauracji, będzie można w ich ofercie spotkać dania z świeżo wydanej książki. 

 


Tytuł: "Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej” w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy" 

Wydawnictwo: Bernardinum, Pelplin 

Ilość stron: 256 

Autorki: 

Aleksandra Kucharska – muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni

Katarzyna Fiszer – fotograf, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej. 

Bieżące wydanie czasopisma

Czy można się doktoryzować z słodkości? Jak smakują czekoladki prosto z lodówki? W co warto zainwestować w piekarni i cukierni? Jakie zioła włączyć w swoją produkcję?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji