...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Jak smakuje zawartość doniczki? – relacja z XI Festiwalu Dobrego Smaku

XI edycja łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku przyciągnęła tłumy i zachwyciła zarówno jurorów, jak i Łodzian. W ciągu 3 dni rozdano 50 tysięcy festiwalowych dań oraz deserów. Który deser okazał się najlepszy podczas gali w Hotelu Double Tree by Hilton oraz czym zaskoczyło festiwalowe menu – sprawdzała Aurora Czekoladowa.

27-29 czerwca nasza korespondentka Aurora Czekoladowa pojawiła się w Łodzi na XI Festiwalu Dobrego Smaku nie tylko jako dziennikarka, ale też jako jedna z jurorek w części kawiarnianej. Spróbowała wszystkich deserów według dawnych receptur w zaskakującym wydaniu i zrelacjonowała jedną z ciekawszych imprez organizowanych w Łodzi.

Nowe interpretacje dawnych receptur

‒ Formuła konkursu polega na wyłonieniu restauracji oraz kawiarni, które najlepiej poradziły sobie w przygotowaniu do konkursu oraz najciekawiej i najsmaczniej zinterpretowały tegoroczne hasło przewodnie: „Zapomniane na nowo odkryte” ‒ przedstawia w skrócie idę Festiwalu pomysłodawczyni i organizatorka Barbara Sokołowska-Urbańczyk. Chodziło o pokazanie dawnych receptur z wykorzystaniem nowych technik albo zaskakujących dodatków. Rurki z kremem morwowym (Tubajka), ciasto drożdżowe w towarzystwie piany z serka mascarpone i ajerkoniaku (Litera Cafe). Z dawnych lat wróciły też bliny (Owocni), ptysie (Daleko Blisko), a nawet pascha (Zaraz Wracam)! Ta ostatnia propozycja została podana z musem czekoladowym i sorbetem malinowym. Maliny oraz mięta pojawiały się zresztą wielokrotnie jako element dekoracji deseru. Ciekawie zaprezentowała się też kawiarnia Mała Litera, która zaserwowała roladę z mąki żołędziowej. To element bardziej odświeżający niż wspomniana mięta!

Bliny z prażonymi jabłkami

Pralinowo-muślinowy ptyś

Ciasto czekoladowo-pomidorowe z chili

Ciasto drożdżowe z mascarpone i ajerkoniakiem

Deser nie zawsze musi być słodki

Żaden sekretny składnik deseru ani nazwa, ani też sposób jego podania nie zaskakiwał tak jak deser przygotowany przez sklep Ser Lanselota. Sernik z koziego sera podany z karmelizowaną cebulą, bo o nim mowa, to jedyny deser wytrawny wśród wszystkich 14 propozycji. I to właśnie on zagwarantował wygraną w Festiwalu. Jury, w skład którego wchodzili szefowie i szefowe kuchni oraz ramię dziennikarskie, byli zgodni co do werdyktu. Różne były zdania odnośnie poziomu wszystkich kawiarni biorących udział w konkursie. Wniosek jest jednak jeden: w dobie muffinek, w zalewie serników oraz tart warto czasem wrócić do zapomnianych przepisów, czasem banalnie prostych i odświeżyć je przy odrobinie fantazji. I chili. Deser niekoniecznie musi być słodki, a już z całą pewnością nie przesłodzony.

Sernik na zimno z koziego sera, na krakersach, posypany tartym rocznym serem Emilgrana, podany z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem, octem balsamicznym i rodzynkami

Dało się też odczuć gorzki smak słodkiej rywalizacji. Nieraz trzeba było czekać ponad dwadzieścia minut na obsługę, a bywało i tak, że festiwalowych deserów w ogóle zabrakło w lokalu. Być może świadczy to o tym, że nie wszystkie lokale były odpowiednio przygotowne do konkursu. Może świadczy to również o niebywałym zainteresowaniu konkursem, zarówno młodszego, jak i starszego pokolenia. Cóż, nie od dziś wiadomo, że jedzenie łączy ludzi. Zwłaszcza te dobre!

Najlepsza kawiarnia według jury:

I miejsce - Ser Lanselot
II miejsce - Tubajka
III miejsce - Karuzela Cafe

Najlepsza kawiarnia w konkursie SMS-owym:

I miejsce - mebloteka YELLOW
II miejsce - Karuzela Cafe
III miejsce - Bistro Zaraz Wracam

Najsympatyczniejsza kawiarnia - Czekolada Retro Cafe

Najbardziej kreatywna kawiarnia - mebloteka YELLOW

fot. Aurora Czekoladowa

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji