Aleksandra Bednarek jest jedyną w Polsce Certyfikowaną Sommelierką Chleba. Jak udało się jej zdobyć ten tytuł? Jakie wymagania musiała spełnić przed komisją go przyznającą? I jakimi umiejętności może aktualnie się poszczyć?
Na całym świecie jest zaledwie 258 Certyfikowanych Sommelierów Chleba (Certified Bread Sommelier), w tym 250 osób w krajach niemieckojęzycznych. Aleksandra Bednarek jest absolwentką pierwszego rocznika sommelierów międzynarodowych. 10 września, po roku nauki, obronie pracy i serii wymagających ustnych i pisemnych egzaminów, z 12 osób kurs ukończyło i tytuł otrzymało ośmioro studentów. Kobiet w tym zawodzie jest na całym świecie zaledwie 12.
Tytuł ten jako jedyna nadaje państwowa szkoła piekarnictwa w Niemczech - Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim. Sommelier chleba to nowy zawód, pierwszy kurs (niemieckojęzyczny) miał miejsce w 2015 roku. Zawód ten wciąż się rozwija, a możliwości są nieograniczone: od prowadzenia piekarni, poprzez organizację wydarzeń kulturalnych związanych z chlebem, prezentacje nowych wypieków, współpracę z restauracjami, producentami win i innych napojów, czy też serów i innych produktów, które podajemy z chlebem, po szeroko zakrojoną edukację chlebową.Sommelier chleba jest przede wszystkim ambasadorem chleba. Zawód ten ma na celu wspieranie chleba i piekarni rzemieślniczych, wyniesienie chleba ponad codzienność.
Przypomnienie, że to coś więcej niż tylko standardowy dodatek do zupy. Sommelier chleba zajmuje się jego PR. Jest łącznikiem, brakującym dotąd ogniwem pomiędzy piekarzem rzemieślnikiem i jego chlebem. a konsumentem. Sommelier chleba potrafi wreszcie nie tylko taki chleb zaprezentować czy opisać, ale również go upiec. - Świat rzemieślniczego chleba ma do zaoferowania nie mniej (można by argumentować, że nawet więcej) niż świat ekskluzywnych win - mówi Aleksandra Bednarek.
Aleksandra Bednarek pochodzi z Łodzi, a obecnie mieszka w Kalifornii, gdzie prowadzi małą piekarnię rzemieślniczą (cottage bakery) na potrzeby lokalnej społeczności. - Chleb to dla mnie po prostu życie. Centrum stołu rodzinnego. Lubię też mówić, że chleb jest kobietą - deklaruje.