Torty i tarty, masa cukrowa i drip cake, makaroniki, kawa i czekolada oraz dużo więcej inspirujących tematów - poznaj nową ofertę szkoleń w Artystycznej Szkole Wiesława Kuci.
Jesień w lubelskiej Szkole Artystycznej Wiesława Kuci zapowiada się wyjątkowo ciekawie. W nowej bogatej ofercie z pewnością cukiernik na każdym szczeblu rozwoju znajdzie coś dla siebie. A także i barista, i dekorator oraz chocolatier. Klasyka, nowoczesność, pieczywo, masa cukrowa, czekolada i kawa - rozpiętość tematów jest naprawdę szeroka. Szkolenia poprowadzą laureaci najważniekszych mistrzostw, znani i cenieni specjaliści branży, m.in. Michał Wiśniewski, Patryk Szczepański oraz Anna Daraż. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą!
PAŹDZIERNIK 2018
I. Nowoczesne torty i tarty
Cena: 1,100.00 zł
Data: 1-2 października 2018
Godz.: 8.00 – 17.00 (pn) i 8.00 – 15.00 (wt)
Prowadzący: Michał Wiśniewski
Poziom: średniozaawansowany
Najnowocześniejsze trendy cukiernicze ukryte w dziełach Michała Wiśniewskiego, które z pewnością zachwycą każdego swoją doskonałą formą oraz oryginalnym połączeniem smaków.
Podczas szkolenia uczestnicy wykonają:
1. Tort klonowo-orzechowy
2. Tort czekoladowo-waniliowy
3. Tort jogurtowo-bananowy z yuzu
4. Tort palona czekolada-kasztan
5. Tarta gorgonzola-truskawki
6. Tarta cytryna-marakuja
7. Tarta czekoladowa z malinowym kremem brulee
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Obiad podczas szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Uwaga! Ilość miejsc ograniczona.
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/nowoczesne-torty-i-tarty/
II. Konfekcje czekoladowe
Cena: 1,100.00 zł
Data: 8-9 października 2018
Godz.: 8.00 – 17.00 (pn) i 8.00 – 15.00 (wt)
Prowadzący: Patryk Szczepański
Poziom: średniozaawansowany
Spotkanie z Patrykiem Szczepańskim, który przeniesie Was do słodkiego świata pralin, trufli i batonów.
Opis szkolenia:
Wykonanie konfekcji czekoladowych będzie poprzedzone krótką częścią teoretyczną dotyczącą:
– wykonania ganache metodą na ciepło oraz zimno (metoda, różnice);
– informacji o różnych cukrach oraz tłuszczach używanych do produkcji konfekcji czekoladowych;
– omówienia odpowiedniego balansu składników do ganachu.
Podczas szkolenia uczestnicy wykonają:
1. Praliny
Praliny z formy:
– Miód / pistacja / yuzu
– Kawa / Wanilia / Karmel / Ciemna czekolada
– Mleczna czekolada / Banan / Marakuja
– Masło orzechowe
Praliny krojone:
– Orzech laskowy / wanilia
– Marcepan / ciemna czekolada / nibsy kakaowe
– Malina / Anyż
– Morela / Migdał
2. Truffle:
– Słony karmel
– Imbir / cytryna / kurkuma
– Mleczna czekolada / Cynamon
3. Turrone (batonik)
– Pomarańcza / prażony sezam / mleczna czekolada
– Czarna porzeczka / pate sable / czekolada gold
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Obiad podczas szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Uwaga! Ilość miejsc ograniczona.
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/konfekcje-czekoladowe/
III. Drip Cake – Psi Patrol
Cena: 550.00zł
Data: 10 października 2018
Godz.: 8.00 – 16.00
Prowadzący: Anna Daraż
Poziom: średniozaawansowany
Podczas szkolenia uczestnicy pracują na atrapach, aby jak najlepiej poznać nowoczesne techniki dekoratorskie i precyzyjnie, krok po kroku tworzyć przemyślaną i spójną kompozycję.
Opis szkolenia:
Omówienie poszczególnych receptur
1. Receptura na bezy
2. Receptura na kruche ciasteczka
3. Receptura na czekoladę plastyczną
4. Receptura na krem elastyczny do obsmarowywania dripów
5. Receptura na makaroniki
Podczas szkolenia uczestniczy poznają techniki:
1. Oblekania tortu w tradycyjny sposób masą cukrową
2. Oblewania tortu typu drip cake wraz z opisem produktów odpowiednich do tego zadania
3. Modelowania prostej figurki z bajki Paw Patrol – postrzeganie proporcji, dobór barwników
4. Tworzenia czekolady plastycznej o odpowiedniej strukturze, (wraz z jej właściwościami)
5. Zastosowania czekolady plastycznej w połączeniu z innymi rodzajami mas (proporcje mieszania różnych mas plastycznych w zależności od warunków panujących w zakładach/pracowniach)
6. Tworzenia kompozycji Drip Cake (zasady)
7. Wykańczania detali
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek w czasie szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/drip-cakes-psi-patrol/
IV. Figurki bajkowe – Masha i Niedźwiedź
Cena: 630.00 zł
Data: 11 października 2018
Godz.: 8.00 – 16.00
Prowadzący: Anna Daraż
Poziom: średniozaawansowany
Świetna okazja, aby nauczyć się tworzenia i modelowania figurek bajkowych. Umiejętność modelowania twarzy oraz wypełnienia korpusu będziecie mogli przenieść na dowolną bajkową postać. Zapraszamy!!!
Opis szkolenia:
1. Tworzenie (wypełnianie) korpusów z pianek marshmallows i pszenicy preparowanej
2. Modelowanie twarzy Mashy oraz Niedźwiedzia z zastosowaniem czekolady plastycznej
3. Stworzenie własnej czekolady plastycznej
4. Użycie barwników w pudrze, omówienie ich właściwości
5. Oblekanie tortu
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek w trakcie szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Uwaga! Ilość miejsc ograniczona.
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/figurki-bajkowe-masha-i-niedzwiedz/
V. Pieczywo francuskie
Cena: 850.00 zł
Data: 15 października 2018
Godz.: 8.00 – 15.00
Prowadzący: Wiesław Kucia
Zapraszamy na szkolenie z wypieku pieczywa francuskiego z mistrzem piekarstwa.
Na szkoleniu zostaną wykonane trzy rodzaje francuskiego pieczywa:
– bagietki na zaczynie poolish
– croissanty na maśle
– chleby na zakwasie pszennym
Plan szkolenia:
– charakterystyka tworzenia zaczynu poolish oraz zakwasu pszennego
– wytwarzanie ciasta na bagietki, rogale, chleby od podstaw
– kształtowanie, obróbka ciasta na bagietki, rogale, chleby
– przygotowanie do rozrostu
– przygotowanie do wypieku
– charakterystyka surowców używanych podczas produkcji piekarskiej
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek w trakcie szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/pieczywo-francuskie/
VI. ABC czekolady
Cena: 300.00zł
Terminy: 17 października 2018
Godz.: 8.00 – 14.00
Prowadzący: Anna Kucia
Poziom: podstawowy
Przygoda z czekoladą może być fascynująca, a radość z własnoręcznie wykonanych pralinek, czy tabliczki czekolady nieopisana. Jednak aby wykonać swój pierwszy czekoladowy przysmak, należy poznać tajniki jej obróbki.
Plan szkolenia:
1. Rodzaje czekolady
2. Sposoby temperowania czekolady
3. Charakterystyka, rodzaje i stosowanie barwników
4. Charakterystyka i stosowanie folii transferowych
5. Tworzenie czekolady plastycznej
6. Praliny z formy i z nadrukiem
7. Autorska tabliczka czekolady
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
4. Posiłek w trakcie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/abc-czekolady/
VII. Makaroniki
Cena: 350.00zł
Data: 18 paździarnik 2018
Godz.: 8.00 – 14.00
Prowadzący: Anna Kucia
Podczas szkolenia nauczycie się, jak robić pyszne francuskie ciasteczka zwane makaronikami. Wykonacie makaroniki w 5 kolorach i z 5 oryginalnymi ganaszami.
Plan szkolenia
1. Jaka beza jest najlepsza – włoska, francuska czy szwajcarska?
2. Barwniki – omówienie barwników z Azo i bez Azo oraz ich wpływu zdrowie człowieka
3. Ganasze – 5 rodzajów
4. Nadziewanie makaroników
5. Składanie
6. Omówienie wad makaroników i przyczyn ich powstawania
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek w czasie szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/makaroniki/
VIII. Praliny
Cena: 450.00zł
Data: 19 października 2018
Godz.: 8.00 – 16.00
Prowadzący: Anna Kucia
Poziom: podstawowy
Na szkoleniu poznasz techniki pracy z czekoladą, od temperowania po wykończenie pralin.
Plan szkolenia:
1. Temperowanie czekolady
2. Wylewanie form
3. Przygotowanie ganaszy
4. Nadziewanie
5. Zamykanie korpusów
6. Omówienie i wykorzystanie barwników, metody barwienia
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Obiad podczas szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/praliny/
LISTOPAD
IX. Monoporcje, monoporcje krojone i mini tarty
Cena: 1,100.00 zł
Data: 12-13 listopada 2018
Godz.: 8.00 – 17.00 (pn) i 8.00 – 15.00 (wt)
Prowadzący: Michał Wiśniewski
Poziom: średniozaawansowany
Podczas dwudniowego szkolenia poznasz receptury na nowoczesne mini desery zwane monoporcjami, poznasz monoporcje krojone oraz w formie mini tart. Nauczysz się, jak robić je od podstaw aż do dekoracji. Zaczerpniesz wiedzy na temat surowców, nowoczesnych technik cukierniczych i najnowszych trendów.
Podczas szkolenia zostaną wykonane:
- mini tarty
- paris brest pistacjowy
- financier pekan
- torcik czekoladowy
- monoporcja wanilia-tonka
- gateaux de voyage z wanilią i galaretką
- pate choux czekoladowy
Plan szkolenia:
1. Nowoczesne dekoracje
2. Glaze
3. Łączenie składników
4. Wkłady
5. Kremy
6. Musy
7. Ciasta kruche
8. Galaretki
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
4. Obiad, kawę, herbatę, napoje
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/monoporcje-monoporcje-krojone-oraz-tarty/
X. Fine Dining – desery talerzowe
Cena: 1,100.00zł
Data: 19-20 listopada 2018
Godz.: 8.00 – 17.00 (pn) i 8.00 – 15.00 (wt)
Prowadzący: Rafał Gajownik
Poziom: średniozaawansowany
Niesamowite połączenia smaków w wykwintnych deserach talerzowych Rafała Gajownika zachwycą nawet najbardziej wymagających.
Podczas szkolenia zostaną wykonane:
1. Trzy rodzaje deserów restauracyjnych z wykorzystaniem warzyw;
2. Dwa rodzaje Pre Dessert;
3. Dwa rodzaje intermezzo (przerywnik pomiędzy daniami ) słowo zaczerpnięte w kuchni z muzyki ,które oznacza krótką przerwę, a w kuchni oznacza oczyszczenie kubków smakowych pomiędzy daniami.
Desery:
1. Pączek rumowy z ciepłym sernikiem pomarańczowym i lodami mleczno-kawowymi (Black Russian)
2. Ciastko z palonego masła z musem z karmelizowanego borowika i lodami z prażonego jęczmienia
3. Piernik z lodami z boczku, śliwką, consomme z kaszy gryczanej, miód
Pre Dessert:
1. Czekoladowo- truflowy pączek
2. Mrożona Pianka mleczna z zielonym groszkiem
Intermezzo:
1. Sorbet z maślanki z granitą z ogórka kiszonego i marakui
2.Galaretka z buraka z pigwą
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
4. Posiłek w czasie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/fine-dining-desery-talerzowe/
XI. Podstawy cukiernictwa
Cena: 900.00zł
Data: 26-27 listopada 2018
Godz.: 8.00 – 17.00 (pn) i 8.00 – 15.00 (wt)
Prowadzący: Wiesław Kucia
Świetna okazja, aby udoskonalić swoje umiejętności cukiernicze lub po prostu odkryć w sobie cukierniczą pasję!!!
Do słodkiego świata wprowadzi Was mistrz piekarstwa oraz cukiernik z wieloletnim doświadczeniem
Podczas szkolenia zostaną wykonane:
1. Croissanty
2. Ciasto na kruchym spodzie
3. Eklery
4. Tarty
5. Monoporcje
6. Pączki
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w niezbędny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek podczas szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
XII. Barista I stopień
Cena: 550.00zł
Data: 23-24 października 2018
Godz.: 9.00 – 14.00 (pn) i 9.00 – 13.00 (wt)
Prowadzący: Robert Solis
Poziom: podstawowy
Podczas szkolenia zostaną przedstawione i omówione:
– sylwetka baristy
– historia kawy
– podstawowe gatunki kaw, obróbka wstępna, palenie kawy
– metody parzenia kawy: ekspres ciśnieniowy, ekspres przelewowy, ekspres niskociśnieniowy, alternatywne metody parzenia kawy
– teoria espresso
– rodzaje napojów kawowych oraz ich przygotowywanie
Program szkolenia:
Część teoretyczna
1. Czym jest kawa (regiony upraw, metody zbioru i obróbki wstępnej)
2. Ekspres do kawy (zasada działania, konserwacja)
3. Młynek do kawy (rodzaje, ustawienie, konserwacja)
4. Czym jest espresso? (espresso według Włoskiego Instytutu Espresso, zasada 4, kawy na bazie espresso, zasady serwowania napojów kawowych)
5. Filtr wody
6. Palenie kawy (urządzenia, stopnie palenia)
Część praktyczna
1. Obsługa eksresu ciśnieniowego( kolbowego oraz automatycznego)
2. Pienienie mleka
3. Obsługa młynka do kawy
4. Czyszczenie i konserwacja urządzeń do przygotowywania kawy
5. Podstawy Latte Art
6. Wykonane podstawowych wzorów na kawie·
a) mlekiem
b) czekoladą
c) przy użyciu dodatkowych narzędzi (np. latte art pen)
Organizatorzy szkolenia zapewniają:
1. Stanowiska pracy wyposażone w niezbędny sprzęt i materiały
2. Surowce
3. Posiłek podczas szkolenia
4. Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
>>> http://www.kucia.com.pl/produkt/barista-i-stopien/