Dynia - symbol jesieni, koniecznie musi znaleźć się jako składnik sezonowej oferty piekarni oraz cukierni. Z czym ją połączyć? Najlepiej z aromatycznym i wyrazistym cynamonem. Oto przepis na iście jesienny sernik!
Jesienny sernik z dynią i kremem cynamonowym
Receptura: Agata Kurdek, właścicielka Pracowni Cukierniczej Babeczka - z cukrem czy bez?
Spód:
220 g ciasteczka korzenne Lotus
60 g masło
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze. Połączyć z rozpuszczonym masłem.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm.
Masa serowa:
750 g półtłusty twaróg 3-krotnie zmielony
150 g brązowy cukier
450 g puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
100 g kwaśna śmietana 18%
40 g budyń waniliowy
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 mielona gałka muszkatołowa
4 jajka M
Wszystkie składniki (poza jajami) umieścić w mikserze, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać po jednym jajku i ponownie wymieszać. Miksować tylko do połączenia się składników. Wylać na spód ciasteczkowy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180℃na 50 minut. Piec w kąpieli wodnej 50 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia.
Krem cynamonowy:
150 g serka mascarpone
150 ml śmietanka 33 %
2 łyżki cukru pudru
Cynamon wedle uznania
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera. Miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przełożyć na upieczony sernik.