Czasem potrzebujemy czegoś więcej niż zwykłego tortu. Dla tych, którzy poszukują pomysłu na urodzinowe łakocie dla nastolatka czy prezentu dla pasjonatów biegania, mamy fajny projekt – ciasto w kształcie obuwia sportowego Nike. Just do it!
Do stworzenia tortu w kształcie buta potrzebne będą:
Produkty
• wypieczony tort (najlepiej z ciasta ucieranego),
• masa do smarowania przed obleczeniem (opcjonalnie: do przełożenia),
• masa cukrowa biała do oblekania,
• czarna czekolada plastyczna,
• barwnik srebrny w pudrze.
Sprzęt
• wałek,
• radełko do pizzy,
• skalpel,
• przyrząd do zrobienia wzorku szycia,
• tylka nr 5-6 do robienia otworków na sznurówki,
• przyrząd do wycinania pasków,
• zestaw szablonów,
• wykałaczki,
• ostry nóż.
Zaczynamy od narysowania i wycięcia szablonów (podeszwy, języka, przednia i tylna część buta, znaczek Nike) – to pozwoli nam określić, jak duży będzie wypieczony tort w kształcie buta.
Jeżeli chcemy przełożyć tort masą, należy to zrobić na dobrze wystudzonym cieście, jeszcze przed rozpoczęciem rzeźbienia.
Uwaga: ten tutorial nie uwzględnia etapu przekładania masą. Mając szablon podeszwy, wycinamy kształt buta, uwzględniając charakterystyczne wcięcia podeszwy.
Wykałaczkami zaznaczamy, jak będzie przebiegał kształt buta – dzięki temu eliminujemy ryzyko popełnienia błędu przy rzeźbieniu, ponieważ będziemy operować nożem powyżej poziomu wyznaczonego przez wykałaczki.
Wycięty kształt dopracowujemy. Usuwamy wszystkie wykałaczki i przymierzamy szablony, czy pasują.
Gdy kształt tortu będzie już odpowiedni, smarujemy czekoladową masą powierzchnię ciasta. Z ciasta wycinamy podeszwę, stawiamy na niej tort i całość oblekamy masą cukrową. Posługując się szablonami, wycinamy z masy cukrowej poszczególne elementy i naklejamy je w odpowiedniej kolejności.
W pierwszej kolejności naklejamy język, później – wszelkie elementy dookoła języka. Za pomoocą tylki robimy otwory na sznurówki. Przed przyklejeniem pozostałych elementów należy pamiętać o zrobieniu charakterystycznego szlaczka szycia w miejscach wyznaczonych na szablonie. Kawałek po kawałku przyklejamy sznurówki (na krzyż). Na dole umieszczamy znaczek z czekolady pokryty srebrnym pudrem spożywczym. Przewlekamy ostatni kawałek przez otwór na końcu sznurówki i wykańczamy ich końcówki – również na srebrno.
Znaczek „Nike” warto zrobić z czekolady plastycznej, a wyciąć skalpelem.
Na koniec wyklejamy z tyłu napis AIR – i nasz Nike jest gotowy!
autor: Anna Daraż, Niezłe Ciacho