...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Niezłe Ciacho, materiał promocyjny

Just do it! Ciasto w kształ­cie obuwia sportowego Nike.

Czasem potrzebujemy czegoś więcej niż zwykłego tortu. Dla tych, którzy poszukują pomysłu na urodzi­nowe łakocie dla nastolatka czy prezentu dla pasjonatów biegania, mamy fajny projekt – ciasto w kształ­cie obuwia sportowego Nike. Just do it!

Do stworzenia tortu w kształcie buta po­trzebne będą:

Produkty
• wypieczony tort (najlepiej z ciasta ucie­ranego),
• masa do smarowania przed obleczeniem (opcjonalnie: do przełożenia),
• masa cukrowa biała do oblekania,
• czarna czekolada plastyczna,
• barwnik srebrny w pudrze.

Sprzęt
• wałek,
• radełko do pizzy,
• skalpel,
• przyrząd do zrobienia wzorku szycia,
• tylka nr 5-6 do robienia otworków na sznurówki,
• przyrząd do wycinania pasków, 
• zestaw szablonów,
• wykałaczki,
• ostry nóż.


Zaczynamy od narysowania i wycięcia sza­blonów (podeszwy, języka, przednia i tylna część buta, znaczek Nike) – to pozwoli nam określić, jak duży będzie wypieczony tort w kształcie buta.

 



Jeżeli chcemy przełożyć tort masą, na­leży to zrobić na dobrze wystudzonym cieście, jeszcze przed rozpoczęciem rzeźbienia.

Uwaga: ten tutorial nie uwzględnia etapu przekładania masą. Mając sza­blon podeszwy, wycinamy kształt buta, uwzględniając charakterystyczne wcię­cia podeszwy.

 


Wykałaczkami zaznaczamy, jak będzie przebiegał kształt buta – dzięki temu eli­minujemy ryzyko popełnienia błędu przy rzeźbieniu, ponieważ będziemy operować nożem powyżej poziomu wyznaczonego przez wykałaczki.

 



Wycięty kształt dopracowujemy. Usuwa­my wszystkie wykałaczki i przymierzamy szablony, czy pasują.

 


Gdy kształt tortu będzie już odpowiedni, smarujemy czekoladową masą powierzchnię ciasta. Z ciasta wycinamy podeszwę, stawia­my na niej tort i całość oblekamy masą cu­krową. Posługując się szablonami, wycinamy z masy cukrowej poszczególne elementy i naklejamy je w odpowiedniej kolejności.




W pierwszej kolejności naklejamy język, później – wszelkie elementy dookoła ję­zyka. Za pomoocą tylki robimy otwory na sznurówki. Przed przyklejeniem pozo­stałych elementów należy pamiętać o zro­bieniu charakterystycznego szlaczka szycia w miejscach wyznaczonych na szablonie. Kawałek po kawałku przyklejamy sznurówki (na krzyż). Na dole umieszczamy znaczek z czekolady pokryty srebrnym pudrem spo­żywczym. Przewlekamy ostatni kawałek przez otwór na końcu sznurówki i wykań­czamy ich końcówki – również na srebrno.

 

Znaczek „Nike” warto zrobić z czekolady plastycznej, a wyciąć skalpelem.

 

Na koniec wyklejamy z tyłu napis AIR – i nasz Nike jest gotowy!


autor: Anna Daraż, Niezłe Ciacho

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji