autor: Komplet Polska
RECEPTURA na 10 sztuk
Ciasto drożdżowe
500 g KOMPLET Multidrożdżowe
2000 g mąki pszennej, typ 550
200 g cukru
200 g margaryny lub oleju
120 g drożdży
1000 g woda
----------------------
4020 g
Nadzienie z białego maku
1000 g KOMPLET Nadzienie z Białego Maku
350 g wody
200 g jaj
350 g okruchów biszkoptowych
100 g margaryny
2 g aromatu migdałowego
----------------------------------
2.002 g
6.002 g łączna ilość
Wykonanie
Składniki ciasta połączyć i wyrobić w miesiarce. Ciasto podzielić na jedną sztukę o wadze 1.600 g i 10 porcji po 250 g. Porcje mniejsze rozwałkować na prostokąty, nanieść nadzienie z białego maku, zwinąć w rulon i pokroić na plastry. Rozłożyć plastry tworząc korpus baranka.
Presę 1.600 g zaokrąglić na dzielarce (30 porcji). Z jednej kuli uformować głowę, z drugiej kulki rogi, z trzeciej kuli nogi. Przed garowaniem głowę, rogi i nogi posmarować jajkiem.
czas mieszania: 2 minuty – 1. bieg 8 minut – 2. bieg
czas garowania: 20 minut
temperatura pieczenia: 190°C
czas pieczenia: 20 minut
Składniki wymieszać na jednolitą masę.
naważka masy: 200 g / 1 sztukę