...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kalifornijski startup prezentuje innowacyjny zamiennik masła

Kalifornijska firma Savor stworzyła prototyp masła, wykorzystując wyłącznie dwutlenek węgla i wodór. A to dopiero początek; obecnie pracują nad alternatywami dla mleka, sera, mięsa i olejów tropikalnych.

 

 

Kalifornijski startup Savor, wspierany przez Billa Gatesa, opracował innowacyjną metodę produkcji masła z wykorzystaniem dwutlenku węgla i wodoru. Proces ten polega na pobieraniu CO₂ z atmosfery oraz wodoru z wody, które następnie są podgrzewane i utleniane, prowadząc do powstania tłuszczów identycznych z tymi pochodzącymi z tradycyjnych źródeł.

W odróżnieniu od konwencjonalnych metod produkcji, ta innowacja nie wymaga hodowli zwierząt ani upraw roślin oleistych, co znacząco redukuje emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody oraz zapotrzebowanie na grunty rolne. Według Billa Gatesa, masło to "smakuje naprawdę dobrze, jak prawdziwe, ponieważ pod względem chemicznym takie jest".

Savor planuje rozszerzyć swoją technologię na produkcję innych tłuszczów i olejów, co może zrewolucjonizować przemysł spożywczy, oferując zrównoważone alternatywy dla tradycyjnych produktów.

Wprowadzenie takich innowacji może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko, oferując jednocześnie konsumentom produkty o znanym smaku i jakości.


Bieżące wydanie czasopisma

Czy tej wiosny raczej postawić na bezcukrowe czy wegańskie cukiernictwo? Jak smakuje chleb na Greenpoincie? W jakiej formie pascha powinna zagościć w witrynie?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji