Perfekcjonista z prestiżowymi nagrodami na koncie, czyli właściwy człowiek na właściwym miejscu. Kamil Szulc przejmuje pałeczkę po Macieju Majzonie-Wójtowiczu w szefowaniu łódzkiej Akademii Czekolady.
Akademia Czekolady Callebaut to jedno z pierwszych miejsc szkoleniowych dla cukierników w Polsce. Od wielu lat to właśnie tam cukiernicy i chocolatierzy szkolą się pod okiem polskich i zagranicznych mistrzów fachu. Kilka dni temu poznaliśmy nowego szefa akademii - Kamila Szulca. Swoją kandydaturę zgłosił po tym jak dowiedział się, że jego porpzednik, Maciej Majzon Wójtowicz rezygnuje z funkcji.
Kamil Szulc jest tegorocznym zdobywcą złotego medalu w Mistrzostwach Polski na Deser Talerzowy. Doświadczenie zawodowe zdobywał najpierw w Francji, a potem w wielu prestiżowych miejscach w Polsce, m.in. w jednej z najlepszych cukierni butikowych - Kaiser Patisserie.
- Uważam, że to duże wyzwanie ale też dlatego zdecydowałem się na ten krok i wysłałem swoją kandydaturę. Praca jako szef Akademii wymaga też wielu innych umiejętności, więc napewno pozwoli mi się rozwinąć na innych płaszczyznach, co jest dla mnie interesujące - mówi Kamil Szulc i dodaje. - Czuję pewną odpowiedzialność, ale również mam dużo dobrej energii, którą chcę jak najlepiej wykorzystać.
Czekolada zawsze była przez niego wyjątkowo cenionym produktem cukierniczym. - Czekolada zawsze była mi bliska, prywatnie i zawodowo jest bardzo różnorodnym i wdzięcznym produktem o wielu zastosowaniach i ciągle możemy się czegoś o niej dowiedzieć - deklaruje.