...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

Kierunek: ogródek!

Z wielką radością przyjęliśmy informację o ponownym otwarciu lokali gastronomicznych i to, w pewnym sensie, w bardzo szczególnym momencie: podczas inauguracji sezonu letniego. Czerwiec to idealny czas na przygotowanie się na okres wakacyjny, dlatego warto pomyśleć o stworzeniu ogródka restauracyjnego.

Jest to rozwiązanie, które przyciągnie wielu klientów spragnionych przyjemności, jaką niesie za sobą biesiadowanie poza domem, także tych, którzy odczuwają pewien niepokój, ale nie tylko. Po miesiącach zamknięcia przygotowanie ogródka to również dobry sposób na zwiększenie powierzchni lokalu i liczby miejsc siedzących. Myślicie o tym? My jesteśmy na tak!

 

Jedną z kluczowych kwestii jest miejsce. Wariantów jest wiele: sezonowy ogródek przy ulicy czy ciągu pieszym lub w pewnym oddaleniu od lokalu, ogródek całoroczny, otwierane witryny itd. Wszystko zależy od możliwości finansowych i dostępnej przestrzeni. W pewnych uwarunkowaniach niektóre rozwiązania lub ich połączenia (np. sezonowy ogródek i otwierane witryny) sprawdzą się lepiej niż inne, niemniej jednak jak zawsze pomysł na aranżację oraz projekt to podstawa ergonomicznej i pięknej przestrzeni. Atrakcyjny wizualnie ogródek będzie przedłużeniem i wizytówką lokalu, wyróżni go na tle otoczenia i przyciągnie wzrok potencjalnych klientów.

 

Z kolei funkcjonalność przyjętych rozwiązań zapewni sprawne działanie obiektu i jego obsługi, przemieszczanie się, siadanie oraz konsumpcję dla szerokiego grona odbiorów, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych, z niepełno sprawnościami czy malutkich dzieci. Zbyt małe odległości pomiędzy stolikami i krzesłami to nie tylko problem z punktu widzenia ergonomii. To również dyskomfort psychiczny. Obecnie bardzo modny trend wspólnego biesiadowania przy jednym stole różnych osób nie jest rozwiązaniem dla każdego… ze względu m.in. na poczucie prywatności. Zarówno wewnątrz lokalu, jak i na zewnątrz ważne jest zapewnienie pewnej dozy intymności, która daje swobodę konwersowania i spożywania posiłków. Dlatego ważne jest, żeby pojawił się podział na strefy oraz przepierzenia pomiędzy stolikami, które mogą przyjąć różną formę np. wysokiej zieleni, parawanów ogrodowych, ażurowych ścianek z roślinnością, koszy plażowych, siedzisk z wysokim oparciem. Większe instalacje, np. ścianki z przesłoną nad głową, sprawdzą się również jako czynnik chroniący przed palącym słońcem. W innym przypadku należy koniecznie zastosować jakieś formy zadaszenia, markizy, pergole czy parasole. Ciekawym rozwiązaniem aranżacyjnym, o którym często zapominamy, są różnice w poziomach posadzek i pozostałych elementów wystroju. Odpowiednio zastosowane stanowią duży atut wizualny, ułatwiają podzielenie przestrzeni ogródka na strefy i rozplanowanie stolików.

 

Kolejnym ważnym elementem jest wybór odpowiednich mebli. To właśnie ich estetyka, funkcjonalność i wygoda sprawią, że klienci zechcą spędzić więcej czasu w lokalu. Rynek daje nam ogromny wybór mebli w różnych stylach, wykończeniach. Możliwości aranżacyjnych jest tyle co dla wnętrz w środku budynku. Warto zatem zwrócić uwagę na spójność całości i zadbać, aby obie przestrzenie – lokal i ogródek – pasowały do siebie stylem i dekoracjami. Już na etapie wyboru miejsca warto rozważyć, czy będziemy chcieli otwierać ogródek i postawić na rozwiązania łączące całość. Poza wygodą i estetyką istotny jest także praktyczny wymiar wyposażenia. W ogródkach (podczas kilku miesięcy, kiedy jest wystawiane) narażone jest ono na działanie czynników atmosferycznych, takich jak słońce, deszcz i wiatr, dlatego należy postawić na sprawdzone, wysokiej jakości materiały i producentów. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pięknym wyposażeniem przez kilka sezonów. Bardzo popularne są meble drewniane, z palet, metalowe, z miękkim tapicerowaniem, które kojarzą się z przyrodą i idealnie wpisują się w lokalne czy światowe trendy aranżacji takich przestrzeni. Od kilku sezonów niepodzielnie rządzi zieleń, przyjazne środowisku naturalne rozwiązania i materiały. Ma być przytulnie i klimatycznie, warto do tego dążyć niezależnie od stylu, biorąc za przykład chociażby eleganckie francuskie restauracje z rattanowymi meblami.

 

Ogromne znaczenie mają także dodatki, które uzupełnią całość i zagwarantują coś tak ulotnego jak nastrój. Ogródek kawiarniany, restauracyjny powinien cieszyć oczy za dnia i wieczorem, a jego elementy oddziaływać na różne zmysły. Jeśli zieleń nie stanowi przepierzenia pomiędzy miejscami siedzącymi lub jego części, powinna koniecznie stać się elementem dekoracyjnym otoczenia stolików. W tej funkcji sprawdzą się różnej wielkości donice ustawione na posadzce lub stelażach, zielone ściany, pnące rośliny, zieleń podwieszona pod zadaszeniem, kwiaty na stołach, pachnące zioła. Dekorację stołów powinny też dopełnić świece i wyjątkowa zastawa. Największy wpływ na klimat, szczególnie wieczorem, ma jednak oświetlenie. Warto wybrać takie, które po zmroku stworzy intymną atmosferę: lampiony, girlandy świetlne, stylowe lampki i lampy. Żeby klient został z nami jak najdłużej, najlepiej do później jesieni, trzeba pamiętać o kocach, narzutach, ogrzewaczach, kominkach. Warto zadbać również o najmłodszych! Rodzice na pewno się ucieszą (i chętniej do nas wrócą), jeśli w ogródkowej przestrzeni przewidzimy kącik dla dzieci.

Ponowne otwarcie i sezon letni to również idealny moment na wprowadzenie ciekawych pozycji w menu piekarni, kawiarni, cukierni czy restauracji. Konsumenci coraz częściej szukają lżejszych, świeższych, zdrowszych alternatyw dla znanych i lubianych potraw. Triumfy święcą rozwiązania jakościowe i eko, a miejsca z menu, które zmienia się co sezon i jest oparte właśnie o takie produkty, zyskują niesamowitą popularność. Ten czas możemy poświęcić nie tylko na zmiany w karcie, lokalu czy ogródku restauracyjnym, to także dobra okazja do przełożenia podanych wskazówek na grunt domowy i zadbanie o swój taras, loggię lub balkon. Akcję ogródek uznajemy zatem za rozpoczętą!

Katarzyna Paś, główny projektant
Piotr Wiśniewski, menedżer Hert Studio Projektowe

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji