Pierwszy model rogalikarki firmy Universum pojawił się w 1924 r. i do złudzenia przypominał niemiecką maszynę do szycia Singer. Od tamtego czasu rogalikarka zmieniła design, poprawiła ergonomię i bezpieczeństwo, została udoskonalona, ale koncepcyjnie jest prawie niezmieniona. I wciąż niezawodna.
Podobne artykuły
Małe wypiekanie i kawaKlasyka formowania i zawijania – rogalikarka UniversumPrawdziwa kanapka z automatu?Jak działa rogalikarka Universum? Bezawaryjnie! Jest to efekt prostej konstrukcji, nienaszpikowanej elektroniką. Ciasto jest zwijane pomiędzy dwoma filcowymi taśmami zamontowanymi na tzw. koszach. Kosz dolny jest stały, natomiast górny ruchomy i „poddaje się”, kiedy ciasto przechodzi przez taśmy rogalikarki. Dowolnie zwinięty kęs może być ponownie rozwinięty, niemal jak bandaż. Tak delikatnie uformowane ciasto zwiększa swoją objętość podczas wypieku do 20% w porównaniu z ręczną obróbką. Przygotowane kęsy są równe, nie mają przypadkowego kształtu i wielkości, a wypieki mają powtarzalny, ładny wygląd. Na duży plus należy zaliczyć fakt, że rogalikarka Universum nie wymaga modyfikowania sprawdzonych receptur piekarni czy cukierni.
Największą zaletą urządzeń marki Universum jest uniwersalność produktowa. Rogalikarka jest w stanie rozwałkować i zawinąć każdy rodzaj ciasta, zarówno zwykłe ciasto pszenne, pszenno-żytnie, jak również ciasto pół- i francuskie przeznaczone na wyroby cukiernicze. Grubość formowanych kęsów oraz liczba zwojów regulowana jest bezstopniowo. Przedział wagowy kęsa ciasta mieści się w zakresie od 20 g do 450 g.
Biorąc pod uwagę szereg poniższych możliwości prezentowanej maszyny, nazwa „rogalikarka” w tym przypadku jest mocno ograniczona.
Standardowe rogale pszenne
Mają bardzo regularny, tradycyjny kształt. Wąskie zakończenia rogala i szeroki środek to forma, która zawsze dobrze się sprzedaje. Kęs przepuszczony dwukrotnie przez walce przybiera zupełnie inny wygląd.
Bułka rustykalna (jęz. niem. schrippen.)
Również coraz bardziej popularna na naszym rynku bułka cięta może być formowana na rogalikarce Universum. Nie każdy zakład może sobie pozwolić na automatyczną linię do bułek. Firma Universum dodała do opcji wyposażenia specjalną taśmę z wszytymi metalowymi elementami . wkładana między walce (o specjalnym rozstawie) taśma powoduje, że kęs zostaje raz „założony” i zrolowany pod taśmą. Podczas pieczenia bułka otwiera się w miejscu złożenia, w efekcie powstaje bułka łudząco podobna do ciętej.
Galanteria cukiernicza
Także kęsy z ciasta francuskiego (rogaliki mini) i półfrancuskiego (paluszki, sztangle, paluchy małe, precelki mogą być formowane na rogalikarkach Universum.
Chleb tostowy
Z powodzeniem można wałkować również ciasto na chleb tostowy. Unikalna struktura miękiszu (często jako tajemnica recepturowa) sprawia, że chleb ten jest smaczniejszy i ciekawszy. Chleb taki pieczony jest w formie zamkniętej – by zachować idealny kształt, kęsy układane obok siebie rosną i wypełniają całą formę. Miękisz w przekroju ma zupełnie inną od tradycyjnego strukturę, nie kruszy się i w przekroju widać zrolowania.
Langa pod chałkę
Powstałe w rogalikarkach langi są elastyczne. Upleciona chałka rośnie w górę, nie rozlewa się (co bywa częstym przypadkiem) i zachowuje wyraźny kształt plecionki.
Placki, blaty
Podnosząc górny kosz rogalikarki, automatycznie wyłączamy funkcję zwijania. W ten sposób szybko przestawiamy maszynę na produkcję okrągłych placków, np. pod drożdżówki, pizzę, blaty drożdżowe.
Bagietki
Dzięki specjalnemu modułowi wydłużania w rogalikarkach HWM 30/50 i 50/70 kęsy na bagietki mogą być wydłużane w zależności od modelu do maks. 50 cm lub 70 cm. Moduł ten pozwala formować długie weki, paluchy i oczywiście bagietki.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa od kilku lat modele rogalikarek wyposażone są w zespół podający z wałkiem dociskowym, tak by obsługujący nie miał możliwości włożenia ręki między walce. Wydajność najpopularniejszych modeli (najczęściej sprzedawanych w Polsce) HWM 30, 50, 50/70 wynosi 2500 szt./h przy wadze kęsa 60 g. Wśród walorów rogalikarek Universum można wymienić: niewielkie zapotrzebowanie na miejsce, ok. 1 m2, cichą pracę i niemal bezawaryjny system pracy.
Małgorzata Majdan, GETH
Przedstawicielem firmy Universum w Polsce jest firma GETH z Krakowa