...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Klasyka formowania i zawijania – rogalikarka Universum

Pierwszy model rogalikarki firmy Universum pojawił się w 1924 r. i do złudzenia przypominał niemiecką maszynę do szycia Singer. Od tamtego czasu rogalikarka zmieniła design, poprawiła ergono­mię i bezpieczeństwo, została udoskonalona, ale koncepcyjnie jest prawie niezmieniona. I wciąż niezawodna.

Jak działa rogalikarka Universum? Bezawaryjnie! Jest to efekt prostej konstrukcji, nienaszpikowanej elek­troniką. Ciasto jest zwijane pomiędzy dwoma filcowymi taśmami zamontowanymi na tzw. koszach. Kosz dolny jest stały, natomiast górny ruchomy i „poddaje się”, kiedy ciasto przechodzi przez taśmy rogalikarki. Dowolnie zwinięty kęs może być ponownie rozwinięty, niemal jak bandaż. Tak delikatnie uformowa­ne ciasto zwiększa swoją objętość podczas wypieku do 20% w porównaniu z ręczną ob­róbką. Przygotowane kęsy są równe, nie mają przypadkowego kształtu i wielkości, a wypieki mają powtarzalny, ładny wygląd. Na duży plus należy zaliczyć fakt, że rogalikarka Universum nie wymaga modyfikowania sprawdzonych receptur piekarni czy cukierni.

FOT. UNIVERSUM

FOT. UNIVERSUM

 

Największą zaletą urządzeń marki Univer­sum jest uniwersalność produktowa. Roga­likarka jest w stanie rozwałkować i zawinąć każdy rodzaj ciasta, zarówno zwykłe ciasto pszenne, pszenno-żytnie, jak również ciasto pół- i francuskie przeznaczone na wyroby cukiernicze. Grubość formowanych kęsów oraz liczba zwojów regulowana jest bezstop­niowo. Przedział wagowy kęsa ciasta mieści się w zakresie od 20 g do 450 g.

Biorąc pod uwagę szereg poniższych możli­wości prezentowanej maszyny, nazwa „ro­galikarka” w tym przypadku jest mocno ograniczona.

Standardowe rogale pszenne
Mają bardzo regularny, tradycyjny kształt. Wąskie zakończenia rogala i szeroki środek to forma, która zawsze dobrze się sprze­daje. Kęs przepuszczony dwukrotnie przez walce przybiera zupełnie inny wygląd.

FOT. UNIVERSUM

 

Bułka rustykalna (jęz. niem. schrippen.)
Również coraz bardziej popularna na na­szym rynku bułka cięta może być formowana na rogalikarce Universum. Nie każdy zakład może sobie pozwolić na automatyczną linię do bułek. Firma Universum dodała do opcji wyposażenia specjalną taśmę z wszytymi metalowymi elementami . wkładana między walce (o specjalnym rozstawie) taśma po­woduje, że kęs zostaje raz „założony” i zro­lowany pod taśmą. Podczas pieczenia bułka otwiera się w miejscu złożenia, w efekcie powstaje bułka łudząco podobna do ciętej.

Galanteria cukiernicza
Także kęsy z ciasta francuskiego (rogaliki mini) i półfrancuskiego (paluszki, sztangle, paluchy małe, precelki mogą być formowa­ne na rogalikarkach Universum.

Chleb tostowy
Z powodzeniem można wałkować również ciasto na chleb tostowy. Unikalna struktura miękiszu (często jako tajemnica recepturo­wa) sprawia, że chleb ten jest smaczniej­szy i ciekawszy. Chleb taki pieczony jest w formie zamkniętej – by zachować idealny kształt, kęsy układane obok siebie rosną i wypełniają całą formę. Miękisz w prze­kroju ma zupełnie inną od tradycyjnego strukturę, nie kruszy się i w przekroju wi­dać zrolowania.

Langa pod chałkę
Powstałe w rogalikarkach langi są elastycz­ne. Upleciona chałka rośnie w górę, nie rozlewa się (co bywa częstym przypadkiem) i zachowuje wyraźny kształt plecionki.

Placki, blaty
Podnosząc górny kosz rogalikarki, auto­matycznie wyłączamy funkcję zwijania. W ten sposób szybko przestawiamy ma­szynę na produkcję okrągłych placków, np. pod drożdżówki, pizzę, blaty drożdżowe.

Bagietki
Dzięki specjalnemu modułowi wydłużania w rogalikarkach HWM 30/50 i 50/70 kęsy na bagietki mogą być wydłużane w zależ­ności od modelu do maks. 50 cm lub 70 cm. Moduł ten pozwala formować długie weki, paluchy i oczywiście bagietki.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa od kil­ku lat modele rogalikarek wyposażone są w zespół podający z wałkiem docisko­wym, tak by obsługujący nie miał możliwo­ści włożenia ręki między walce. Wydajność najpopularniejszych modeli (najczęściej sprzedawanych w Polsce) HWM 30, 50, 50/70 wynosi 2500 szt./h przy wadze kęsa 60 g. Wśród walorów rogalikarek Univer­sum można wymienić: niewielkie zapotrze­bowanie na miejsce, ok. 1 m2, cichą pracę i niemal bezawaryjny system pracy.

Małgorzata Majdan, GETH

Przedstawicielem firmy Universum w Polsce jest firma GETH z Krakowa

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji