W dniach 13-15 marca 2014 roku odbyła się kolejna edycja Mistrzostw Świata Młodych Cukierników organizowanych przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników. W tym roku zawodników gościło Taipei na Tajwanie. Polskę reprezentował 22 letni gdańszczanin Michał Kumur, który zajął 10 miejsce.
Podobne artykuły
Podopieczna Akademii Mistrza Najlepszym Uczniem w Zawodzie CukiernikaFair Play na słodko - Expo Sweet 2013Jest jeszcze dla nas nadzieja...Wymagania postawione w regulaminie zawodów wystawiały na próbę wszechstronność młodych cukierników. Każdy uczestnik w ciągu dwóch dni musiał przygotować: eksponat z karmelu, tort, deser na talerzu, pralinki, figurki marcepanowe oraz deser lodowy. Należy wspomnieć, że składniki do przygotowania deseru na talerzu uczestnicy poznawali dopiero dzień przed zawodami.
Tematem przewodnim prac Michała Kumura był „Wodny świat”. Polak sportową postawą zapewnił wszystkim wspierającym go powód do dumy i pozytywny odbiór polskiego cukiernictwa na tak prestiżowych zawodach. O końcowym rezultacie, jak na Mistrzostwa przystało, decydowała różnica kilku punktów.
Akademia Mistrza, inicjatywa utworzona i prowadzona przez ZT. Kruszwica S.A., która podjęła się przygotowań Michała, umożliwiła również uczestnictwo w Mistrzostwach w charakterze zawodnika rezerwowego drugiemu Polakowi, Stefanowi Okule, 20-letniemu uczniowi cukiernictwa z Białegostoku, zeszłorocznemu Mistrzowi Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" S.A. – największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej, przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Spółka specjalizuje się w produkcji wysokiej roślinnych olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla rynku konsumenckiego, cukierniczego, HORECA oraz przemysłowego. ZT Kruszwica S.A. zainicjowały powstanie Akademii Mistrza, której głównym celem jest wspieranie i rozwój polskiego rzemiosła cukierniczego