Dżem malinowy i Żurek śląski z Kłosa z oferty tej firmy zostały po raz drugi nagrodzone przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Specjały te nagrodzono certyfikatami jakości i tytułami TOP PRODUKT podczas XXII audytu artykułów spożywczych.
Podobne artykuły
VII edycja Bake & Play – słodkie żywiołyRusza „Polska od Kuchni”Japonia Mistrzem Świata w Cukiernictwie w 2025 rokuO wyróżnienie starało się 177 różnorodnych artykułów spożywczych, jury uhonorowało tylko wyroby wysokiej jakości.
Wyroby Piekarni KŁOS TOP PRODUKTAMI programu „Doceń polskie”
Loża Ekspertów oceniła indywidualnie smak, wygląd i stosunek jakości do ceny 177 wyrobów biorących udział w październikowej certyfikacji żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O wyróżnienie starało się 71 producentów z całego kraju. Jednym z laureatów XXII audytu jest Piekarnia Ciastkarnia KŁOS.
Dwie propozycje tego producenta - Dżem malinowy i Żurek śląski z Kłosa - otrzymały od ekspertów z branży spożywczej maksymalne noty za oceniane aspekty, dlatego też zdobyły certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT.
Mówiąc o wysokiej jakości wyrobów marki KŁOS należy odnotować, iż dżem i żurek zostały wyróżnione przez ekspertów po raz drugi. W trakcie październikowej oceny jury podtrzymało pozytywny werdykt wydany niemal dwa lata temu, podczas XV audytu. Oznacza to, że śląska firma (bez względu na upływający czas) utrzymuje jakość godną certyfikatu „Doceń polskie”.
To kolejne produkty Piekarni Ciastkarni KŁOS, które zdobyły uznanie Loży Ekspertów. Podczas poprzednich atestacji nagrodzonych zostało siedem innych wyrobów tej firmy. Certyfikaty „Doceń polskie” uzyskały Chleb wiejski oraz Ciasto z serem. Z kolei Chleb witalny, Bułka cięta, Deser malina z budyniem, Tort Royal (Deser Royal) i Bułka tarta nagrodzono zarówno godłem promocyjnym, jak i tytułem TOP PRODUKT.
- Godło „Doceń polskie” nie jest przyznawane automatycznie, certyfikat jest nadawany tylko żywności, która spełnia kryteria określone w regulaminie programu. Odbywające się co kwartał atestacje mają kluczowe znaczenie, bo właśnie podczas tych wydarzeń żywność jest sprawdzana przez jury programu decydującego o przyznaniu (lub nie) godła promocyjnego - zaznacza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Jak dodaje, wszystkie artykuły spożywcze zakwalifikowane do certyfikacji są sprawdzane przez każdego członka Loży Ekspertów. - To specjaliści z długoletnim doświadczeniem i wiedzą; ich rekomendacjom można zaufać. Konsumenci wybierający produkty ze znakiem promocyjnym „Doceń polskie” mają więc pewność, że są to najwyższej jakości wyroby rodzimych firm - uzupełnia M. Bielski.
Istotne jest, że program „Doceń polskie” nie jest konkursem, ani plebiscytem. Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego wyrobu w danej kategorii, ale ocenia wszystkie zgłoszone propozycje. Dla kupujących znaczenie ma także fakt, iż znaki „Doceń polskie” są przyznawane za konkretny produkt, a nie za całokształt działalności firmy.
Certyfikaty jakości są nadawane na dwuletni okres. Po jego upływie producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Powtórny udział żywności w audycie pozwala ekspertom przekonać się, czy jakość produktu nie uległa zmianie. Kolejna ocena nie różni się od sposobu sprawdzania artykułów po raz pierwszy przystępujących do certyfikacji.
Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Październikowa atestacja była czwartą w 2016 roku. Kolejny audyt odbędzie się 1 lutego przyszłego roku. Więcej informacji o programie i jego laureatach można uzyskać na stronie internetowej www.docenpolskie.pl i blogu: blog.docenpolskie.pl