Ponad 120 osób, głównie ekspertów-przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, wzięło udział w bezpłatnym seminarium „Jakość w przemyśle spożywczym w świetle wymagań prawnych”, które zorganizowała PFPŻ ZP po raz trzeci podczas targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH w Poznaniu.
Podobne artykuły
Biznes, trendy, środowisko. Branża spożywcza spotka się w PoznaniuPiekarstwo w centrum branży spożywczejMistrzowie Smaku wracają. Kilkuset menedżerów, kucharzy, kelnerów zawita na targiSpotkanie stanowiło kontynuację udanych seminariów zorganizowanych rok i dwa lata temu pt. „Aktualne zasady znakowania i bezpieczeństwo środków spożywczych” oraz „Znakowanie opakowanych produktów spożywczych – nowe wymagania unijne”. Podobnie jak i w ubiegłych latach, tym razem wydarzenie również cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.
Tegoroczne seminarium zostało zorganizowane w celu omówienia kwestii związanych z jakością produktów spożywczych, a także omówienia wybranych zagadnień bezpieczeństwa żywności.
Seminarium otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, zaś pierwszą prezentację pt. „Zafałszowania żywności, jako problem nieuczciwej konkurencji. Stwierdzane nieprawidłowości i możliwości wykrycia analitycznego” wygłosiła Monika Czarnecka-Partyka reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A.
Kolejną prezentację pt.: „Kleje do opakowań a bezpieczeństwo żywności – co musisz wiedzieć” przedstawiła dr Monika Tönnießen z Henkel Packaging and Labeling Adhesives.
Jakub Tyczkowski reprezentujący Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A. zaprezentował temat „Gospodarka w obiegu zamkniętym – szanse i wyzwania dla przedsiębiorców w zakresie gospodarki opakowaniami i odpadami opakowaniowymi”.
„Certyfikację w braży spożywczej stan aktualny i perspektywy na przyszłość” omówił natomiast Rafał Pietrasik, przedstawiciel Bureau Veritas Polska Sp. z o.o.
Następnie uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania się z tematem „Opłacalność kogeneracji gazowej w przemyśle spożywczym. Doświadczenia GE w projektach biogazowni utylizacyjnych i rolniczych oraz finansowanie inwestycji”. Zagadnienie to przedstawił Michał Opozda z GE Poland Sp. z o.o.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło seminarium było wystąpienie Doroty Kozłowskiej – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców i zastępcy redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”. Uczestnicy seminarium mieli możliwość wysłuchania prezentacji na temat aktualnego stanu prawnego w zakresie stosowania określenia „naturalny” w oznakowaniu produktów spożywczych.
Po zakończeniu seminarium nastąpiło podsumowanie przedstawionych tematów, a w trakcie dyskusji kuluarowych prelegenci odpowiadali na dodatkowe pytania uczestników.
Zachęcamy również do prenumeraty kwartalnika „Food-Lex”, w którym na bieżąco publikowane są komentarze ekspertów w zakresie prawa żywnościowego.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
- BÜCHI Labortechnik AG
- Bureau Veritas Sp. z o. o.
- Henkel Packaging and Labeling Adhesives
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria DENTONS
Partnerzy Seminarium PFPŻ ZP:
- GE Poland Sp. z o.o.
- Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.
Patroni Seminarium PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Przegląd Mleczarski
- Przemysł Spożywczy
- Wiadomości Handlowe