...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Kołoczyki z ciasta półfrancuskiego

17 stycznia Mała Akademia, po raz pierwszy z belgijską firmą Dossche Mills, zorganizowała warsztaty dla śląskich uczniów z ciekawej, choć wymagającej sztuki prowadzenia ciasta półfrancuskiego i produkcji m.in. croissantów. Wczoraj (23 stycznia uczniowie) przygotowali wyroby słodkie, słone, pikantne oraz półgastronomiczne.

Pod fachowym okiem Karola Nowickiego, technologa Dossche Mills, uczniowie śląskich szkół zawodowych poznali techniki i technologie wytwarzania wyrobów na bazie ciasta półfrancuskiego. Przez parę godzin pracownia żorskiej ZS nr 1 zmieniła się w minifabrykę kołoczyków, czyli drożdżówek. Temat konkursu - jak przystało na Małą Akademię Szymona Konkola - to brak tematu. Każdy z uczestników, a byli to uczniowie zarówno I, II i III klas, i to niekoniecznie cukiernicy, mogli pozwolić sobie na improwizację, a czasem na odrobinę szaleństwa.

Warto dodać, że uczniowie po I spotkaniu otrzymali od belgijskiej firmy próbki surowców, by przez te parę dni przygotować się do poniedziałkowego konkursu. Niektórzy podeszli do sprawy bardzo poważnie. Jury konkursowe miało ciężki orzech do zgryzienia. Choć prym wiodły dziewczyny, których prace - jak zauważył Karol Nowicki - wykazywały się większą różnorodnością kształtów i smaków, to chłopcom nie można było odmówić finezji czy zaangażowania.

W tym konkursie zwyciężyła Marzena Kajzerek z Jastrzębia-Zdroju za najbardziej oryginalną pracę zawieszonej barci pszczelej. Drugie miejsce zajęła Beata Sztwiorok z Rybnika za Karnawałowy Mix, natomiast trzecie miejsce - Damian Mola z Żor. Nagrody dla zwycięzców ufundował portal DlaPiekarzy.pl.

Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji w ramach zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast półfrancuskich i francuskich.

Zobacz fotorelację z wydarzenia.

Bieżące wydanie czasopisma

Czy można się doktoryzować z słodkości? Jak smakują czekoladki prosto z lodówki? W co warto zainwestować w piekarni i cukierni? Jakie zioła włączyć w swoją produkcję?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji