...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kolorowy warsztat - barwniki

Angelika Chwyć podzieli się z wami warsztatem tworzenia cukrowo­-czekoladowych dekoracji. Światowej klasy ekspertka zaprezentuje: autorskie techniki dekorowania, ciekawe eksperymenty z surowcami i niezbędne narzędzia i akcesoria,
które ułatwiają pracę dekoratorom.

Nie mogę się obejść przede wszystkim bez: barwników w proszku, pudrowych, barwników w żelu i w płynie, np. tych do aerografu. Ponieważ uwielbiam mieszać masy cukrowe z czekoladą i używać takich o różnej konsystencji, potrzebuję też różnych barwników. Warto pamiętać, że należy dobrać produkt do danej masy, gdyż inaczej zabarwiamy masę czekoladową, a inaczej cukrową.

 

Barwniki w proszku
Tych barwników używam najczęściej, gdy potrzebuję dobarwić masę lub zabarwić ją od podstaw. Są mocno napigmentowane, dzięki temu kolor jest intensywny. Mogę zabarwić nimi zarówno masę cukrową, jak i czekoladową, a już szczególnie mieszankę obu tych produktów. Jest jednak jeden warunek, aby zabarwić masy na równomierny kolor, należy je rozrobić. Ja używam minimalnej ilości wody i mieszam tak, by powstała gęsta pasta.

 

Zbyt rozwodniony barwnik, podobnie jak gotowe barwniki w płynie, nie da intensywnego koloru, a co gorsze może zbyt mocno rozluźnić masy, co spowoduje, że zmienią strukturę i staną się bardzo miękkie i klejące. Gdy tworzę kolorowe wzory, masy muszą mieć odpowiednią konsystencję, powinny być sztywne, dlatego gdy barwię masę i czekoladę na różne odcienie, dodaję bardzo gęstego barwnika. Kolory są wówczas intensywne, a odcięcia pomiędzy nimi bardzo wyraźne, dzięki temu wzory są precyzyjne.



Barwniki pudrowe
Używam ich najczęściej do cieniowania, ponieważ są delikatne, często mają mniej pigmentu niż te w proszku. Dzięki temu cieniowanie jest bezpieczne. Kolor jest delikatny, ale zawsze możemy dodać kolejną warstwę, używając barwnika w proszku, i stanie się intensywny.

 

W tym przypadku barwnik pudrowy będzie fantastycznym podkładem pod mocniej napigmentowany kolor.

Barwniki w płynie
Płynne barwniki do aerografu są równie ważne w dekoracji. Należy szukać tych z mocnym pigmentem, aby bez problemu pokryły powierzchnię, którą malujemy.

 

Nadają jedyne w swoim rodzaju wykończenie, dzięki temu uzyskujemy głębię, która sprawia, że nasze dekoracje są jeszcze ciekawsze.

 

Barniki żelowe
Dzięki żelowej konsystencji są jednymi z najlepszych do równomiernego barwienia mas cukrowych. Należy pamiętać, że  aby kolor był bardzo intensywny, często trzeba dodać dużą ilość tego rodzaju barwnika.

 

Warto więc pamiętać, aby masy nie straciły konsystencji z racji nadmiaru żelu. Barwniki w żelu nadają się świetnie do różnego rodzaju błyszczących wykończeń, takich jak usta, błyszczące oko czy lekko wystające malowane wzory.

Angelika Chwyć, ambasadorka marki Saracino, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, www.facebook.com/angelika.chwyc

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji