Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego zaprasza do udziału w XXXIV Konferencji w Krynicy Morskiej „Jakość surowca warunkiem jakości produktu finalnego” w dniach 22 - 25 maja 2013 roku
Informacja o warunkach uczestnictwa w Konferencji oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej www.ibprs.pl
W programie XXXIV Konferencji przewiduje się referaty, które dotyczyć będą m.in. następującej tematyki:
- Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej na podstawie parametrów krzywych pęcznienia
- Współzależność pomiędzy cechami jakościowymi ziarna, mąki i pieczywa żytniego
- Gęstość ziarna w stanie zsypnym a uzyskiwany wyciąg mąki
- Wartość technologiczna odmian pszenicy uprawianych w Polsce na przestrzeni ostatnich lat
- Mixolab – możliwość efektywniejszej współpracy między młynem a piekarnią
- Relacja ilości glutenu mokrego i zawartości białka a cechy reologiczne mąki pszennej
- Potencjalne możliwości wykorzystania otrąb pszennych nie tylko na cele paszowe
- Ocena jakości otrąb zbożowych na cele paszowe
- Nowoczesne ilościowe testy diagnostyczne dotyczące mikotoksyn
- Aktualna sytuacja na światowym i krajowym rynku pszenicy
- Działalność Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy
- Kontrola parametrów procesu technologicznego w celu zapewnienia wysokiej jakości wyrobów piekarskich
- Kontrola mikrobiologiczna warunków produkcji w zakładzie piekarsko–ciastkarskim
- Badania mikrobiologiczne gotowych wyrobów piekarskich i ciastkarskich
- Nowe rozporządzenia dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
Kontakt:
tel. 22 849 04 03
e-mail: zpzip@ibprs.pl