...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Konkurs Gourmand World Cookbook Awards rozstrzygnięty!

Wśród nagrodzonych znalazła się dr Magdalena Tomaszewska - Bolałek i jej książka „Tradycje kulinarne Szwecji”. Gourmand World Cookbook Awards to prestiżowy konkurs odbywający się od 1995 roku, w którym rozdawane są nagrody dla najlepszych książek kulinarnych na świecie.

Laureaci tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards spotkali się w Szwecji w  Umeå w dniach od 2 do 5 czerwca. Byli to autorzy książek, wydawcy, przedstawiciele mediów, dyplomaci, specjaliści od kultury i turystyki kulinarnej. Imprezie towarzyszyły liczne wydarzenia: panele dyskusyjne, warsztaty oraz wystawa książek kulinarnych. 

Magdalena Tomaszewska – Bolałek jest orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, wykładowczynią akademicką i autorką książek kulinarnych. W jej dorobku znajdziemy m.in. takie tytuły jak: „Deserownik”, „Tradycje kulinarne Finlandii”, „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze” i nagrodzone ostatnio „Tradycje kulinarne Szwecji”. To nie jedyna nagroda dla tej ostatniej pozycji. Otrzymała ona również wyróżnienie w konkursie Magellana w kategorii: przewodnik kulinarny, organizowanym przez Magazyn Literacki KSIĄŻKI. 

 


Podczas konkursu Gourmand World Cookbook Awards „Tradycje kulinarne Szwecji” zdobyły Grand Prix w kategorii kuchnia nordycka. Jak pisze Magdalena Tomaszewska – Bolałek:  „Tradycje kulinarne Szwecji” to przewodnik po skandynawskich smakach i aromatach. Opowieść o kuchni wikingów, królów, a także zwykłych ludzi. Nie brak w nim anegdot, podań oraz odniesień do różnych źródeł kultury. Uzupełnieniem publikacji są charakterystyczne dla kuchni szwedzkiej i proste w wykonaniu przepisy kulinarne. 

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To także historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni. Te i wiele innych opowieści znajdą czytelnicy w „Tradycjach kulinarnych Szwecji”.

 

 

Partnerami książki są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.


Zachęcamy do sięgnięcia po książki Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek,  odwiedzania jej strony internetowej „Kuchniokracja” https://kuchniokracja.hanami.pl/ oraz profilu na instagramie  https://www.instagram.com/kuchniokracja/

KS

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego w Chlebio nie powstają bochenki z pszenicy? Jak stworzyć cukiernię od zera? Czy pasty do lodów są złe? W najnowszym wydaniu odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji