Wśród nagrodzonych znalazła się dr Magdalena Tomaszewska - Bolałek i jej książka „Tradycje kulinarne Szwecji”. Gourmand World Cookbook Awards to prestiżowy konkurs odbywający się od 1995 roku, w którym rozdawane są nagrody dla najlepszych książek kulinarnych na świecie.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards spotkali się w Szwecji w Umeå w dniach od 2 do 5 czerwca. Byli to autorzy książek, wydawcy, przedstawiciele mediów, dyplomaci, specjaliści od kultury i turystyki kulinarnej. Imprezie towarzyszyły liczne wydarzenia: panele dyskusyjne, warsztaty oraz wystawa książek kulinarnych.
Magdalena Tomaszewska – Bolałek jest orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, dziennikarką, wykładowczynią akademicką i autorką książek kulinarnych. W jej dorobku znajdziemy m.in. takie tytuły jak: „Deserownik”, „Tradycje kulinarne Finlandii”, „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze” i nagrodzone ostatnio „Tradycje kulinarne Szwecji”. To nie jedyna nagroda dla tej ostatniej pozycji. Otrzymała ona również wyróżnienie w konkursie Magellana w kategorii: przewodnik kulinarny, organizowanym przez Magazyn Literacki KSIĄŻKI.
Podczas konkursu Gourmand World Cookbook Awards „Tradycje kulinarne Szwecji” zdobyły Grand Prix w kategorii kuchnia nordycka. Jak pisze Magdalena Tomaszewska – Bolałek: „Tradycje kulinarne Szwecji” to przewodnik po skandynawskich smakach i aromatach. Opowieść o kuchni wikingów, królów, a także zwykłych ludzi. Nie brak w nim anegdot, podań oraz odniesień do różnych źródeł kultury. Uzupełnieniem publikacji są charakterystyczne dla kuchni szwedzkiej i proste w wykonaniu przepisy kulinarne.
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To także historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni. Te i wiele innych opowieści znajdą czytelnicy w „Tradycjach kulinarnych Szwecji”.
Partnerami książki są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.
Zachęcamy do sięgnięcia po książki Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek, odwiedzania jej strony internetowej „Kuchniokracja” https://kuchniokracja.hanami.pl/ oraz profilu na instagramie https://www.instagram.com/kuchniokracja/
KS