...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Konkurs fotograficzny #ILoveWholeGrain2018 rozstrzygnięty

Z przeszło 1000 fotografii wypieków zgłoszonych w dniach 2-20 grudnia 2018 r. w międzynarodowym konkursie fotograficznym – pod patronatem Mistrza Branży – „I Love Whole Grain” jurorzy wybrali najlepsze prace. Sponsorzy ufundowali w tym roku 3 pakiety drobnych nagród oraz 2 nagrody specjalne.

Tematem przewodnim konkursu były zdjęcia pieczywa – chlebów, bułek i innych wypieków... z pełnego ziarna, lub minimalnie z 30% domieszką mąki pełnoziarnistej. Konkurs I Love Whole Grain skierowany był przede wszystkim do domowych piekarzy, ale udział mogli brać także profesjonaliści – jak podkreśla pomysłodawca Piotr Połomski – szanse w takich konkursach są wyrównane – zawodowi piekarze mają większe doświadczenie i dostęp do profesjonalnego sprzętu piekarskiego, jednak to domowi piekarze mają zazwyczaj więcej czasu na stworzenie zachwycającej aranżacji zdjęcia.

Dzięki wsparciu około 30 facebookowych grup piekarskich z całego świata oraz wolontariuszy, którzy tłumaczyli zasady konkursu na wiele języków, a także patronatowi medialnemu Mistrza Branży konkurs cieszył się o wiele większym zainteresowaniem uczestników w porównaniu do pierwszej edycji.

Zainteresowanie znacznie wzrosło, gdy do konkursu niepodziewanie włączył się Karl De Smedt – znany jako „bibliotekarz zakwasów”, który ufundował 3-dniowy pobyt w Belgii w Center for Bread Flavour w Sankt Vith w swoistym „zakwasowym raju”. Z przyjemnością informujemy, że nagrodę specjalną od Karla De Smedta otrzymuje Ana A. Negru z Rumunii za zdjęcie chleba z czerwonej komosy ryżowej z ziarnami.

Zdjęcie chleba Any A. Negru z Rumunii zostało wyróżnione przez Karla De Smedta, bibliotekarza zakwasów w Center for Bread Flavour w Sankt Vith

Emocje wzrosły jeszcze bardziej, gdy w ostatnim tygodniu trwania konkursu firma Wolfgang Mock GmbH zdecydowała się ufundować nagrodę specjalną – domowy młyn zbożowy Mockmill 100 – zdobywcę nagrody German Innovation Award 2018 w kategorii "Kuchnia" za wyjątkowe osiągnięcie w zakresie innowacji. Z przyjemnością informujemy, że nagrodę specjalną od firmy Wolfgang Mock GmbH otrzymuje Dalibor Pačes z Czech za zdjęcie chleba z kaszą gryczaną, a także nasionami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego.

Czech Dalibor Pačes za swoją fotografię otrzymał młynek zbożowy Mockmill 100

Kolejne 3 najlepsze zdjęcia w konkursie wybrał juror Richard Miscovich

1. miejsce zdobyła piekarnia Bread Plus Plus z USA za zdjęcie pełnoziarnistego chleba żytniego ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Bread Plus Plus, USA

W nagrodę otrzyma sprytną tacę marki Pendelino, książkę „From the Wood-Fired Oven", torbę lnianą oraz suszone kwiaty fasoli, zestaw słodów podkreślających smak i aromat chleba oraz zestaw szablonów do dekoracji chleba.

2. miejsce zdobył Sucré Et Salé z Czech za zdjęcie chleba żytniego z kakao, orzechami laskowymi, anyżem i figami.

Sucré Et Salé, Czechy

W nagrodę otrzyma torbę lnianą oraz suszone kwiaty fasoli, zestaw słodów podkreślających smak i aromat chleba oraz zestaw szablonów do dekoracji chleba.

3. miejsce zdobyła Giovanna Rey‎ z Włoch za zdjęcie chleba z semoliny z 50% dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Giovanna Rey, Włochy

W nagrodę otrzyma zestaw słodów podkreślających smak i aromat chleba oraz zestaw szablonów do dekoracji chleba.

Sponsorzy

Sponsorami nagród w edycji 2018 są:

Karl de Smedt z Belgii (Puratos Sordough Library, The Quest For Sourdoguh);

Wolfgang Mock GmbH z Niemiec (producent domowych młynów zbożowych Mockmill),

Richard Miscovich z USA (instruktor pieczenia chleba rzemieślniczego na Uniwersytecie Johnson & Wales, autor „From the Wood-Fired Oven”);

Hurtownia Marxam Project z Polski (dostawca surowców oraz akcesoriów dla branży piwowarskiej i winiarskiej), Chanda Seng z Hongkongu (instruktorka pieczenia chleba rzemieślniczego online) oraz Piotr Połomski z Polski (przedsiębiorca, w wolnych chwilach domowy piekarz, administrator grup piekarniczych m.in. polskojęzycznej „Domowy Piekarz”).

Kolejna edycja „I Love Whole Grain” w grudniu 2019

Choć w sieci regularnie odbywają się rozmaite międzynarodowe i lokalne konkursy kulinarne albo cukiernicze itp., to brakowało typowego konkursu z chlebem w roli głównej. Tę lukę wypełnia właśnie „I Love Whole Grain”, przy czym nie jest to tylko festiwal talentów piekarskich, nazwa niesie konkretne przesłanie: „kocham pełne ziarno”, a zasady konkursowe wymuszają udział mąki pełnoziarnistej.

Z roku na rok przybywa miłośników zdrowego pieczywa, tj. takiego, które w składzie zawiera mąkę pełnoziarnistą i prowadzone jest na prawdziwym zakwasie. Wiele osób wyszło już naprzeciw przemysłowej produkcji piekarskiej i wypieka regularnie najrozmaitsze pieczywo stając się domowymi piekarzami, jeszcze więcej po prostu eksperymentuje z ciastem weekendowo. Regularnie przybywa także zwolenników świeżej mąki wytwarzanej samodzielnie na elektrycznych młynach żarnowych w domu. Moda na zdrowy, domowy chleb trwa i rozwija się na całym świecie.

Piotr, wraz z grupą miłośników domowego chleba tworzą grupę „Domowy Piekarz”, do której zapraszają każdego, kto w noworocznym postanowieniu zaplanował nauczyć się piec chleb w domu: www.facebook.com/groups/DomowyPiekarz/

 

 

 

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji