dodano , Redakcja AK

Konkurs kultywujący dobre tradycje

Kultywowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, wspólna praca mistrz - uczeń oraz pyszne jedzenie to 3 wyróżniki konkursu organizowanego przez Kujawsko-Pomorską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Finał pokazał, że podstawą dobrego obiadu zawsze jest deser, a nawet dwa!

Czy to żurek, czy gęsina, dobry kujawski obiad musi być ukoronowany dobrym kujawskim deserem. Wiedzą o tym organizatorzy konkursu Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i na „słono”. Wiedzą o tym przyszli cukiernicy i kucharze z tego regionu, którzy wspólnie ze swoimi mistrzami szkolącymi lub nauczycielami zawodu (!), toczyli bitwę na smaki. A było o co walczyć – główna nagroda to m.in. bon o wartości 1500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów. Nie dziwi zatem fakt, że w pierwszym etapie konkursu nadesłano bardzo dużo zgłoszeń z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego.

W I etapie uczestnicy mieli za zadanie przygotować autorską prezentację multimedialną dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii „słone” lub „słodkie”. Komisja Eliminacyjna oceniała: nawiązanie do regionalnych tradycji, pomysłowość i kreatywność przepisu, jak i prezentację potrawy na podstawie zdjęć. Przez sito eliminacji przeszło 10 dwuosobowych zespołów, które spotkały się 8 czerwca podczas finału. W tym dniu jury mogło nie tylko obejrzeć, ale przede wszystkim skosztować i ocenić wspólną pracę uczniów oraz  mistrzów szkolących. A my mogliśmy zobaczyć i podziwiać, jak bogate jest dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza.

Wśród konkursowych wypieków na słodko pojawiły się: kujawiok, piernik brukowiec, amoniaczki – ciastka Babci Heli, miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią, Rogaliki Barcińskie. Najlepsze kulinarne tradycje odsłoniły też dania na słono: galantyna, zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem, żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą, gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem, zupa szczawiówka wraz z cebulami nadziewanymi fasolą! Dopełnieniem dań i wypieków była prezentacja uczniów którzy omawiali sposób i techniki przygotowania swoich rarytasów. Z dziesięciu zespołów wyłoniono trzy najlepsze. Jak się okazało, aż dwie propozycje na słodko zdobyły uznanie jurorów, co świadczy o tym, że nie ma dobrego obiadu bez pysznego deseru, a nawet dwóch.

1. miejsce Dominika Sikorska (uczennica), Magdalena Wrzesień-Ciba (nauczyciel zawodu), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy – zwycięskie danie to zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem.


Zwycięski team: uczennica Dominika Sikorska i nauczyciel zawodu Magdalena Wrzesień-Ciba

2. miejsce Weronika Kończak (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu), Branżowa Szkoła I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy – za przygotowanie przepysznego miodownika – piernika kiszonego z Nakła nad Notecią.

Drugie miejsce - Weronika Kończak i nauczyciel zawodu Justyna Ormanowska


3. miejsce Jagoda Rajchowicz (uczennica), Adam Pokojski (mistrz szkolący), Branżowa szkoła I Stopnia START w Toruniu za wypiek tradycyjną metodą – piernika brukowca.

Trzecie miejsce - Jagoda Rajchowicz oraz mistrz szkolący Adam Pokojski

Poniżej prezentujemy zwycięskie prace

 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy! Gratulujemy również organizatorom konkursu za nową formułę, która podkreśliła i wyeksponowała szalenie ważną i cenną relację uczeń - mistrz. Wszak to najlepszy nośnik tradycji i smaków silnie związanych z danym regionem. Oby więcej takich konkursów uczniowskich powstawało w Polsce, a my już czekamy na kolejną odsłonę Kulinarnych tradycji Kujaw i Pomorza „na słodko” i na „słono”!

Zdjęcia: Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy

***

Honorowy Patronat nad konkursem objął Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotr Całbecki. W organizację wydarzenia zaangażowali się partnerzy: Urząd Marszałkowski – Departament Rolnictwa i Geodezji, Związek  Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa w Bydgoszczy, redakcja "Mistrza Branży", Akademia Kulinarna, Gastro-System – firma zajmująca się wyposażeniem gastronomii.
Patronat medialny nad imprezą objęli: Telewizja Polska S.A. Oddział w Bydgoszczy, Gazeta Wyborcza Bydgoszcz, Papaja.pl – platforma gastronomiczna.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Bardziej pastry czy tylko chef? Maciej Rosiński opowiada, dlaczego warto połączyć kuchnię i cukiernię w jeden warsztat doskonałego smaku. Ponadto - dużo o chlebie, również tym sprzedawanym online, bio i takim, który tworzy jedyny w Polsce piekarz z dyplomem Le Cordon Bleu! Zobaczcie, co czeka na Was w nowym wydaniu!

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji