Od kilkunastu lat na przełomie marca i kwietnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi Odbywa się konkurs na najładniejszy mazurek. Towarzyszy on obchodzonemu w tym samym czasie dniu mazurka. Skąd wziął się ten pomysł?
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” - akcja promująca gastronomię startuje z XII edycją konkursuMaster Baker 2022 - finałySzczęście tam, gdzie pachnie chlebemKonkurs organizowany jest od 2010 roku, zawsze w czwartek poprzedzający Wielki Tydzień. Początkowo była to okazja do zaprezentowania umiejętności dekoratorskich uczniów łódzkiej szkoły spożywczej i pracodawców, z którymi współpracuje. Z czasem wydarzenie zyskiwało coraz większy prestiż, stało się przyczynkiem nie tylko do prezentacji kolorowych i bogato zdobionych wyrobów cukierniczych, ale też do spotkania z pracodawcami z branży. W ramach tego właśnie dnia odbywał się konkurs na najładniejszy mazurek, organizowany dla uczniów ZSPS.
Co roku zgłaszano do niego udział ok. 40-50 mazurków, które oceniało jury, w jego skład wchodzili również zaproszeni goście, m.in. przedstawiciele cechów, izby rzemieślniczej, władz miasta. Poza tym wszyscy oglądający wystawę prac konkursowych moli wziąć udział w konkursie, przyznając nagrodę publiczności! Na podstawie obserwacji prac z poprzednich edycji możemy stwierdzić, że uczniowie najchętniej wykonują mazurki tradycyjne – na cieście kruchym, polane lukrem, polewą czekoladową lub kajmakiem. Zdarzały się też bardziej oryginalne prace, np. z zastosowaniem masy cukrowej, złożone z blatów o różnych kształtach, również przestrzenne. Dekoracje zależą od chęci i zdolności uczniów – są wśród nich samodzielnie wykonane figurki i ażurowe elementy zdobnicze z barwionej masy cukrowej, czekoladowe jajeczka, suszone owoce, bakalie itp. Niektóre mazurki przygotowywane były nawet przez kilka dni, gdyż zasadą konkursu jest wykonanie całej pracy w szkole, także w czasie dodatkowych zajęć pozalekcyjnych.
W 2018 roku po raz pierwszy zorganizowano konkurs na najładniejszy mazurek dla kandydatów do szkoły, uczniów ostatnich klas SP, a wcześniej – gimnazjum. Poprzedziły go warsztaty, rozpoczynające się krótką pogadanką oraz prezentacją informacji o mazurku i sposobach jego dekorowania. Staramy się, by w wykonywanie mazurków angażowali się także pracownicy szkoły – dyrekcja, nauczyciele, pracownicy administracji – ich wyroby można było podziwiać w ramach odrębnej wystawy. Pandemia przerwała te działania, przez 2 lata uniemożliwiając organizację konkursu. Ponieważ wydarzenie wpisało się w historię szkoły, w roku 2021 zorganizowaliśmy wystawę mazurków wykonanych przez zainteresowanych tym działaniem uczniów. W tym roku, 7 kwietnia odbędzie się kolejny Dzień Mazurka, a towarzyszyć mu będzie również następna edycja konkursu na najładniejszy mazurek. Prace wykonane zostały przez uczniów szkoły, jak również uczniów szkół podstawowych. Wszystkie wyroby będzie można oglądać na specjalnie przygotowanej wystawie. Ich urok polega na różnorodności kształtów, wzorów, kolorów, które zainspirowały twórców, pobudziły ich wyobraźnię ograniczoną jedynie przez tradycję wykonywania mazurków. Nie znamy jeszcze zwycięzców tegorocznego konkursu, wiemy jedynie, że jury będzie miało trudny wybór!
ZAPRASZAMY NA TARGI EDUKACYJNE W SPOŻYWCZAKU
6.04.2022
aplikacja Teams – on-line
- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców
7.04.2022
„Święto Mazurka” stacjonarnie
- 12:00 – 16:00 – warsztaty „ Udekoruj swojego mazurka” dla uczniów szkół podstawowych w ramach Dni Otwartych
aplikacja Teams – on-line
- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców
8.04.2022
Targi Edukacyjne – transmisja on-line
- 13:00 – 13:45 – pokaz na żywo z prezentacją kierunków kształcenia i form pozalekcyjnych
aplikacja Teams – on-line
- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to jedyna w Łodzi placówka edukacyjna kompleksowo przygotowująca przyszłych pracowników różnych branż przemysłu spożywczego. Kształcimy w zawodach: technik technologii żywności ze specjalnością cukierniczą, technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (eksperyment pedagogiczny, prowadzony od 7 lat); cukiernik, piekarz; możemy kształcić także w zawodzie: przetwórca mięsa, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Szczegóły: www.spozywcza.lodz.pl.