...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Korespondencja z Europain & Intersuc 2014

Największa piekarnia-cukiernia świata przez 5 dni (8-12 marca br.) działała w Centrum Wystawowym Paris-Nord Villepinte. 804 wystawców targów Europain & Intersuc oraz SuccessFood gościło 76 950 profesjonalistów, w tym 30% spoza Francji.

Wśród nich był Wiesław Kucia (wicemistrz świata w piekarstwie 2009 r.), który pokazał nam Europain & Intersuc z własnego punktu widzenia.

8-12 marca 2014 r. w Paryżu po raz kolejny odbyły się piekarskie targi Eu­ropain & Intersuc. Po raz pierwszy wybrałem się do Francji jako turysta, a nie uczestnik. Wystawę zwiedzałem wspólnie ze Sławomi­rem Szewczykiem z firmy Sempre oraz To­maszem Piaseckim z firmy Nestor.

Jak przystało na największe targi piekarskie na świecie, Europain zawsze imponuje liczbą wystawców, odwiedzających oraz powierzch­nią wystawienniczą, nawet w czasach kryzysu lub . jak to podano w informacji prasowej . „pomimo trudnego kontekstu gospodar­czego”. Faktycznie, duża część hali świeciła pustkami, czyli niewykorzystanymi miejsca­mi targowymi, choć to wcale nie wpłynęło na wysoki poziom organizacyjny. Zmienia się jednak charakter tej wystawy, co trafnie ujął Sławomir Szewczyk z firmy Sempre: staje się ona bardziej francuska niż międzynarodowa. Jednak jest się na czym wzorować.

FOT. WIESŁAW KUCIA

 

Kryzys najwyraźniej ominął bokiem pokazy i konkursy, które zawsze mnie interesują. Było co podziwiać (i pozazdrościć), przyglądając się silnej reprezentacji szkół piekarskich, cukier­niczych oraz stowarzyszeń rzemieślniczych. I trzeba przyznać, że uczniowie o umiejętno­ściach mistrzów byli najlepszą reklamą fran­cuskiego systemu szkolenia.

   
 

TARGI EUROPAIN & INTERSUC – SUCCESSFOOD W LICZBACH
• 804 wystawców i marek z 29 krajów, w tym 34% spoza Francji

• 76 950 odwiedzających, w tym 30% spoza Francji, z 138 krajów

• 9 międzynarodowych i francuskich konkursów, 170 uczestników

• 2 480 pokazów w trakcie 5 dni targów

• 130 281 sztuk chleba zostało upieczonych na stoiskach wystawców i w ramach różnych konkursów, ponadto upieczono 35 086 sztuk pieczywa cukierniczego, 89 614 ciast, 23 650 sztuk słonych przekąsek, w tym celu zużyto 19 ton mąki

• Blisko 6 ton chleba, ciast i innych produktów zostało ofiarowanych przez wystaw­ców targów Czerwonemu Krzyżowi

 

 

Nie od dziś wiadomo, że Francuzi stawia­ją na młodą kadrę, co było widać również na konkursowej arenie Europain. Konkursy dla uczniów odbywały się w pobliżu zawodów ogólnoświatowych „Bakery Masters 2014”, dzięki czemu łatwo było porównać poziom przygotowania zarówno mistrzów, jak i przy­szłych czeladników. Według mnie uczniowie i mistrzowie mają bardzo podobny styl, a ich umiejętności są równie wysokie. Na korzyść mistrzów pracowało wieloletnie doświadcze­nie, które miało odzwierciedlenie w świetnie dopracowanych detalach prac. Mam nadzieję, że za kilka lat polska oświata stworzy taki sys­tem, który zapewni kształcenie piekarzy i cu­kierników na poziomie dorównującym Francji.

FOT. FRANÇOIS DESJOURS, C. BEJAT, S. SERRAD, LE FOTOGRAPHE, ALTISTUDIO ET ESPACE COMMUNICAT

 

Targi Europain to nie tylko konkursy. Zwie­dzając hale wystawiennicze, zaskoczył mnie fakt, że mimo rangi wydarzenia, obok ogrom­nych firm nie brakowało wielu małych, rze­mieślniczych francuskich piekarń. Na bardzo ładnych i stylowo urządzonych stoiskach wła­ściciele prezentowali swoje wyroby, zachęcali do ich degustacji, chętnie opowiadali o pracy i wymieniali się poglądami ze zwiedzającymi. Podczas rozmów bardzo często słyszało się, że firmy pracują 7 dni w tygodniu, tak aby codziennie dostarczać klientom świeże, jesz­cze ciepłe pieczywo.

 

 

Jakie pieczywo było wyeksponowane pod­czas Europain? Przede wszystkim dominowały produkty ekologiczne, naturalnie wypiekane. W smaku francuska bagietka z rzemieślni­czej piekarni jest po prostu bezcenna, dlate­go nikogo tam nie dziwią ceny za produkty wysokiej jakości. W tym temacie najlepsze rozeznanie ma Tomasz Piasecki z firmy Ne­stor, który kwoty podawał z pamięci: średnio 1,3 euro za bagietkę 250 g, a 3 euro – tarta 150 g na bazie marcepanu. Dla Francuzów nie są to wygórowane ceny, biorąc pod uwa­gę jakość. To z pewnością kolejna sprawa, którą warto się uczyć od rzemieślników znad Loary – umieć cenić siebie, własną pracę, nie zaniżać lotów i dobrze się promować nawet na targach.

Z pozdrowieniami, Wiesław Kucia

   
 

Prestiżowe konkursy Europain & Intercus
Zmagania najlepszych profesjonalistów z branży można było śledzić podczas rywalizacji Mistrzostw Świata w Piekarstwie (Masters de la Boulange­rie), Mistrzostw Świata w Sztuce Cukierniczej (Mondial des Arts Sucrés), Pucharu Szkół Francuskich (Coupe de France des Ecoles) oraz eliminacji do Mistrzostw Francji w konkursach Bocuse d’Or France i café.

 

Wyniki tegorocznych zawodów dla piekarzy i cukierników pokazują, że Japończycy i Francuzi wciąż są nie do pokonania.

Mistrzostwa Świata w Piekarstwie (Les Masters de la Boulangerie)
24 kandydatów, uczestników Pucharu Louis Lesaffre 2009/2011 i Pucharu Świata Piekarstwa 2012, rywalizowało o tytuł Mistrza Świata w Piekarstwie 2014.

Laureaci:
Kategoria Chleb: Yuki Nagata (Japonia)
Kategoria Pieczywo Cukiernicze: Hakan Johansson (Szwecja)
Kategoria Wypiek Artystyczny: Antoine Robillard (Francja)


Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej (Le Mondial des Arts Sucrés)
Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej są jedynym międzynarodowym konkursem dla cukierników, w którym uczestniczą drużyny mieszane. W zmaganiach wzięło udział 16 ekip z całego świata. Zwycięzcami zostali Johanna Le Pape i Gaëtan Fiard z Francji.

Laureaci:
1. Francja
2. Japonia
3. Singapur



 

 

[img]5258[/img]

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji