autor: Joanna Jakubiak klasa IIa, Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu
nauczyciel : Bożena Witkowska
Receptura
Ciasto kruche
175 g mąki razowej
1 żółtko
100 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
Masło posiekać nożem, dodać połowę cukru i połowę mąki następnie delikatnie połączyć Dodać pozostałą mąkę, cukier i żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić.
Piec w temp. 180oC 30 minut.
Upieczony spód odstawić do wystudzenia
Pozostałe składniki
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
25 dag cukru pudru,
1/2 chleba razowego,
biała czekolada
2 wafle
kilka białych cukierków migdałowych do dekoracji
Wykonanie
Śmietankę zagotować z gorzką czekoladą. Czekoladowym ganache polać ciasto.
Z wafli wyciąć kształt jaja i jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim na środku wyciąć ząbki i powstałymi w ten sposób dwoma kawałkami wafla przykryć ciasto, pozostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca. Wstawić na noc do lodówki.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Połową posmarować wafel na wierzchu mazurka. Udekorować cukierkami. Z reszty polewy zrobić ozdobne paski.