...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Kostka Makowa Opium

autor: AKO S.A.

Receprura na blachę 60/40

Kostka Makowa Opium – pyszne ciasto makowe przełożone delikatnym kremem budyniowo- śmietanowym z nutką waniliową.   

Ciasto na spód
380 g Koncentrat  „Bimix standard AKO”
290 g Jaja              
100 g  Woda
--------------------                        
770 g  Razem


Poncz waniliowy
160 g Woda   
160 g Cukier kryształ
20 g Spirytus  
2 g Esencja waniliowa
--------------------------
342 g Razem


Ciasto Makowe
2000 g „Masa makowa AKO”  
1200 g Woda
200 g Okruchy
200 g Rodzynki
200 g  Orzechy
--------------------
3800 g Razem                                       

Krem budyniowo-śmietanowy
500 g „Fantazja waniliowa” AKO
1200 g Woda do Fantazji
1000 g Śmietanka 30%
150 g „Balbina neutralna” AKO
200 g Woda do Balbiny
----------------------------
3050 g Razem


Wykończenie
150 g Orzech włoski                             
100 g Płatki migdałowe                
100 g Żurawina                     
120 g Woda                        
100 g Żel neutralny
-------------------------     
570 g   Razem                
   
Razem   8532 g
Straty    632 g
 Wydajność     7900  g


 

Sposób wykonania :
• Składniki ciasta na blat biszkoptowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników,  następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach ok. 8 min. Masę biszkoptową rozłożyć na blasze 60\40 wyłożonej uprzednio papierem silikonowym. Piec w temp 230°C około 6  min. Po wypieczeniu i wystudzeniu blat stanowi pierwszą warstwę ciasta.

• Ciasto makowe: wszystkie składniki na blaty makowe wymieszać razem do połączenia składników, odstawić  na ok. 10 min. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części, rozłożyć na dwie blachy 60\40, wypiec w temp180-190°C przez ok. 40 min.

• W celu przygotowaniu ponczu zagotować wodę z cukrem, po wystudzeniu dodać spirytus i esencję waniliową. Tak przygotowanym ponczem nasączyć poszczególne blaty ciasta makowego.

• Krem śmietanowo –budyniowy : ”Fantazję waniliową” połączyć z wodą, stabilizator dodać do wody i wymieszać rózgą. Następnie dodać ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Do tak przygotowanej śmietanki dodać przygotowany krem waniliowy, całość delikatnie połączyć do jednolitej konsystencji. Gotowy krem rozłożyć na poszczególne warstwy ciasta (blat biszkoptowy, dwie warstwy makowe).

• Górę ciasta posypać orzechami, płatkami migdałowymi oraz posiekaną żurawiną, całość pokryć cienką warstwą żelu rozcieńczonego wodą.




Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez AKO S.A

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji