autor: Patryk Kochalak, kl. III w zawodzie cukiernik, ZS nr 6 im. M. Reja w Szczecinie, nauczyciel prowadzący: Anna Kulicka
RECEPTURA
Ciasto parzone
1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
Wodę z margaryną zagotować w garnku, ściągnąć z pieca i energicznie mieszając (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Ponownie postawić na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2-3 minut (ciasto ma być jednolite i ma ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta dodać po jednym jajku, szczyptę soli i zmiksować mikserem.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z szeroką karbowaną końcówką i wycisnąć trzy pasy, jeden potrójny (aby ciasto stykało się), drugi podwójny, trzeci pojedynczy ‒ wszystkie na długość blachy. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Masa
3 szklanki mleka
300 g masła
3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki pszennej (80 g)
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (80 g)
2 żółtka
Dwie szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować około 1 min, aż budyń będzie gęsty. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle miksując.
Masę rozsmarować na upieczonym potrójnym pasie, przykryć pasem podwójnym, znów posmarować masą i na koniec pas pojedynczy.
Polewa
400 g czekolady mlecznej
200 g czekolady deserowej
Ciasto kroić na trójkąty boki, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.