...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kremy do chleba - coraz modniejsze i zdrowsze

Coraz więcej cukierni decyduje się na produkcję własnej linii kremów do chleba. Kremy zyskują na popularności nie tylko ze względu na ciekawe smaki, ale głównie lepszy skład, niż podobne produkty ze supermarketów. Nawet w kremie popularnej Milki zamiast oleju palmowego pojawił się olej słonecznikowy.

Na rynku pojawił się krem „Milka” z olejem słonecznikowym. Zazwyczaj tego typu kremy mają w swoim składzie nie cieszący się dobra sławą olej palmowy lub mix olei: rzepakowy, palmowy, słonecznikowy. Tu producent postawił całkowicie na olej słonecznikowy. Niestety zawartość orzechów jest minimalna. Jedynie 5%. Nawet jeśli olej palmowy został zastąpiony olejem słonecznikowym to nadal jest to krem z dużą ilością cukru (57 gram na 100 g produktu).  Lepiej także szukać kremów z zadowalającą  zawartością orzechów i z mniejszą ilością cukru. 

 


„Cremella” - dobry przykład lepszego kremu

Na przeciw tym zdrowszym oczekiwaniom konsumentów wyszła firma z Opola „Karpiński Prawdziwe Lody”. Tak, ten ceniony w pewnych regionach Polski producent lodów wypuścił na rynek masła orzechowe i wysokogatunkowe kremy do smarowania. W sprzedaży jest linia 8 smaków kremów, past i maseł orzechowych w tym między innymi krem pistacjowy i orzechowo – kakaowy. O ile znalezienie dziś masła orzechowego o dobrym składzie nie jest trudne (wiele firm rezygnuje z jakichkolwiek dodatków: cukru, soli, olejów), o tyle kupić krem do smarowania orzechowy bądź czekoladowy, którego skład nie budzi zastrzeżeń, wymaga wysiłku. Kremy „Cremella” taki dobry skład właśnie mają. 

 


Przede wszystkim uwagę zwraca spora zawartość orzechów laskowych (34%) w kremie orzechowo – kakaowym. W popularnej „Nutelli” jest ich tylko 13%. Krem „Cremella” przygotowuje się na bazie oleju słonecznikowego, a zawartość cukru w 100 g to ok. 41 g, czyli zdecydowanie mniej o około trzy łyżeczki niż w standardowych kremach. 

Krem o smaku pistacjowym z serii  „Cremella” zawiera  aż 50% prażonych pistacji i 35 gram cukru na 100 g produktu.

Z pewnością wyżej opisane kremy są dobrą alternatywną dla kremów ze zdecydowanie gorszym składzie. 

Bieżące wydanie czasopisma

W tym wydaniu kładziemy szczególny nacisk na szkolenia i kursy branżowe, które mają o wiele większą rolę do spełnienia, niż tylko nabycie przez kursanta nowych umiejętności. Do tego wywiad z Tomaszem Szypułą.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji