dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Kruche jajeczka wielkanocne z lemon curd

autorka: Małgorzata Kijowska, daylicooking.pl

Wystarczy jeden kęs, by delikatne, kruche, ale nie twarde ciasto rozpłynęło się w ustach. Cytrynowy krem swoją aksamitną konsystencją i intensywnym smakiem przełamuje słodycz wypieku i prostotę białego lukru. Takie ciasteczka w formie jajeczek będą stanowiły smaczną dekorację w koszyczku ze święconką lub – owinięte przezroczystym celofanem – niezobowiązujący upominek wielkanocny, nie tylko dla dzieci.

RECEPTURA

Ciasto
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i szybko zagnieść ciasto (ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż straci na kruchości). Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić, dekorować gęstym lukrem i kremem.



Lemon curd
3 cytryny
2 jajka
200 g cukru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła



Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć żółtą skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć przy użyciu trzepaczki rózgowej. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem się nie przypalił. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek, można też użyć blendera. Do lekko ciepłego kremu dodać masło i zmiksować do połączenia składników.

 

 

Małgorzata Kijowska – autorka bloga daylicooking.pl, na którym uczy, jak łatwo i szybko przygotować pyszne potrawy z tego, co aktualnie jest pod ręką. Ceni dobrą kuchnię i jest wierna zasadzie, że gotowanie powinno być lekkie, łatwe i przyjemne, a efekt smaczny. Najsmaczniejsza kuchnia to dla niej ta, w której królują świeże produkty, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy. Gotuje z miłością i sympatią do tych, których karmi.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji