czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Kruche jajeczka wielkanocne z lemon curd 0

dodano ,Redakcja PS, materiał promocyjny

autorka: Małgorzata Kijowska, daylicooking.pl

Wystarczy jeden kęs, by delikatne, kruche, ale nie twarde ciasto rozpłynęło się w ustach. Cytrynowy krem swoją aksamitną konsystencją i intensywnym smakiem przełamuje słodycz wypieku i prostotę białego lukru. Takie ciasteczka w formie jajeczek będą stanowiły smaczną dekorację w koszyczku ze święconką lub – owinięte przezroczystym celofanem – niezobowiązujący upominek wielkanocny, nie tylko dla dzieci.

RECEPTURA

Ciasto
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i szybko zagnieść ciasto (ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż straci na kruchości). Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić, dekorować gęstym lukrem i kremem.



Lemon curd
3 cytryny
2 jajka
200 g cukru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła



Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć żółtą skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć przy użyciu trzepaczki rózgowej. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem się nie przypalił. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek, można też użyć blendera. Do lekko ciepłego kremu dodać masło i zmiksować do połączenia składników.

 

 

Małgorzata Kijowska – autorka bloga daylicooking.pl, na którym uczy, jak łatwo i szybko przygotować pyszne potrawy z tego, co aktualnie jest pod ręką. Ceni dobrą kuchnię i jest wierna zasadzie, że gotowanie powinno być lekkie, łatwe i przyjemne, a efekt smaczny. Najsmaczniejsza kuchnia to dla niej ta, w której królują świeże produkty, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy. Gotuje z miłością i sympatią do tych, których karmi.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe