...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Kruche jajeczka wielkanocne z lemon curd

autorka: Małgorzata Kijowska, daylicooking.pl

Wystarczy jeden kęs, by delikatne, kruche, ale nie twarde ciasto rozpłynęło się w ustach. Cytrynowy krem swoją aksamitną konsystencją i intensywnym smakiem przełamuje słodycz wypieku i prostotę białego lukru. Takie ciasteczka w formie jajeczek będą stanowiły smaczną dekorację w koszyczku ze święconką lub – owinięte przezroczystym celofanem – niezobowiązujący upominek wielkanocny, nie tylko dla dzieci.

RECEPTURA

Ciasto
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i szybko zagnieść ciasto (ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż straci na kruchości). Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić, dekorować gęstym lukrem i kremem.



Lemon curd
3 cytryny
2 jajka
200 g cukru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła



Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć żółtą skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć przy użyciu trzepaczki rózgowej. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem się nie przypalił. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek, można też użyć blendera. Do lekko ciepłego kremu dodać masło i zmiksować do połączenia składników.

 

 

Małgorzata Kijowska – autorka bloga daylicooking.pl, na którym uczy, jak łatwo i szybko przygotować pyszne potrawy z tego, co aktualnie jest pod ręką. Ceni dobrą kuchnię i jest wierna zasadzie, że gotowanie powinno być lekkie, łatwe i przyjemne, a efekt smaczny. Najsmaczniejsza kuchnia to dla niej ta, w której królują świeże produkty, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy. Gotuje z miłością i sympatią do tych, których karmi.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji