czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Kruchy piernikowy tort z kremem 0

dodano ,Komplet, materiał promocyjny

autor: Marek Sobkowiak – doświadczony cukiernik z wieloletnim stażem. Mistrz świata cukiernictwa, trzykrotny mistrz Polski w cukiernictwie i główny technolog KOMPLET Polska.

Piernik to aromatyczny słodki wypiek przyrządzany tradycyjnie w wielu kulturach na święta Bożego Narodzenia. Formę, którą znamy dzisiaj, zyskał w belgijskim Dinant – stamtąd dotarł do Akwizgranu, a potem do frankońskich klasztorów. Początkowo piernik był przysmakiem luksusowym, jednakże już w XVI wieku w Europie Środkowej stał się dostępny dla każdego . Dziś trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez aromatycznego  piernika.

RECEPTURA

Ciasto kruche piernikowe
(30 okrągłych blatów O 18cm, 10 tortów)
1500 g KOMPLET Piernik Klasyczny
1100 g margaryny 80%
900 g mąki pszennej, typ 550

Krem kawowy
1200 g KOMPLET Kiddy Weiss
800 g margaryny kremowej
30 g kawy rozpuszczalnej
50 g wody (100°C)
70 g spirytusu

Warstwa owocowa
1000 g czarnej porzeczki w żelu

Dekoracja
300 g KOMPLET Kiddy Choco



Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wymieszać do konsystencji ciasta kruchego. Rozwałkować cienko i powykrawać okrągłe blaty O 18 cm. W 10 blatach wycinać dowolny wzór świąteczny (choinka, gwiazda itp.). Temperatura pieczenia: 200°C, czas pieczenia: 12 minut.

KOMPLET Kiddy Weiss podgrzać do uzyskania plastycznej konsystencji i napowietrzyć z margaryną. Wodę połączyć z kawą i ostudzić, następnie wymieszać ze spirytusem i dodać do kremu. Gotowym kremem przekładać blaty ciasta kruchego za pomocą worka z okrągłym zdobnikiem. Nadzienie owocowe nanieść pomiędzy warstwy blatów kruchych i kremu za pomocą worka cukierniczego. Na wierzch tortu ułożyć blat z wyciętym wzorem.

KOMPLET Kiddy Choco rozpuścić i udekorować wierzch ciasta, zalewając wycięty wzór w blacie kruchym piernikowym. Wierzch udekorować białą czekoladą, według uznania.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez KOMPLET Polska

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe