autor: Marek Sobkowiak – doświadczony cukiernik z wieloletnim stażem. Mistrz świata cukiernictwa, trzykrotny mistrz Polski w cukiernictwie i główny technolog KOMPLET Polska.
Piernik to aromatyczny słodki wypiek przyrządzany tradycyjnie w wielu kulturach na święta Bożego Narodzenia. Formę, którą znamy dzisiaj, zyskał w belgijskim Dinant – stamtąd dotarł do Akwizgranu, a potem do frankońskich klasztorów. Początkowo piernik był przysmakiem luksusowym, jednakże już w XVI wieku w Europie Środkowej stał się dostępny dla każdego . Dziś trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez aromatycznego piernika.
RECEPTURA
Ciasto kruche piernikowe
(30 okrągłych blatów O 18cm, 10 tortów)
1500 g KOMPLET Piernik Klasyczny
1100 g margaryny 80%
900 g mąki pszennej, typ 550
Krem kawowy
1200 g KOMPLET Kiddy Weiss
800 g margaryny kremowej
30 g kawy rozpuszczalnej
50 g wody (100°C)
70 g spirytusu
Warstwa owocowa
1000 g czarnej porzeczki w żelu
Dekoracja
300 g KOMPLET Kiddy Choco
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wymieszać do konsystencji ciasta kruchego. Rozwałkować cienko i powykrawać okrągłe blaty O 18 cm. W 10 blatach wycinać dowolny wzór świąteczny (choinka, gwiazda itp.). Temperatura pieczenia: 200°C, czas pieczenia: 12 minut.
KOMPLET Kiddy Weiss podgrzać do uzyskania plastycznej konsystencji i napowietrzyć z margaryną. Wodę połączyć z kawą i ostudzić, następnie wymieszać ze spirytusem i dodać do kremu. Gotowym kremem przekładać blaty ciasta kruchego za pomocą worka z okrągłym zdobnikiem. Nadzienie owocowe nanieść pomiędzy warstwy blatów kruchych i kremu za pomocą worka cukierniczego. Na wierzch tortu ułożyć blat z wyciętym wzorem.
KOMPLET Kiddy Choco rozpuścić i udekorować wierzch ciasta, zalewając wycięty wzór w blacie kruchym piernikowym. Wierzch udekorować białą czekoladą, według uznania.