czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Kto wygrał wielkopolski etap XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz? 0

dodano ,Redakcja AK

12 stycznia br. w ZSZ nr 2 we Wrześni poznaliśmy zwycięzców wielkopolskiego etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Wśród młodych cukierników zabłysnął Bartłomiej Lisiak z Leszna. W grupie piekarskiej wyróżnił się Łukasz Reszel z Pleszewa.

W całym kraju trwają eliminacje wojewódzkie do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie wielkopolskim zmagania o tytuł najlepszego ucznia cukiernictwa i piekarstwa odbyły się już po raz 8. w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni. Tym razem młodzi piekarze i cukiernicy zmierzyli się z dość trudnym tematem „Głębia oceanu”.

Rozgrywka turniejowa rozpoczęła się od godzinnego testu sprawdzającego wiedzę i umiejętności zawodowe. Kolejne 5 godzin poświęcono na stworzenie prac inspirowanych tegorocznym tematem.

Młodzi cukiernicy zajęli się przygotowaniem: 1-piętrowego tortu, figurek marcepanowych (2 x 2 szt.), ciastek bankietowych (2 x 5 szt.), napisu okolicznościowego z czekolady. Przyszli piekarze mieli równie ambitne zadania. Musieli wykonać: eksponat artystyczny o wadze 1,3-1,5 kg, chleb okolicznościowy ozdobiony elementami ciasta martwego, bułki poznańskie (6 szt., 50 g), chałki (6 szt., 250-400 g; sploty od 5 wałków), rogale (6 szt., 100 g), plecionki (6 szt., 100 g) i drożdżówki (6 szt., 60-70 g). Tradycyjnie już zmagania cukierników odbyły się w cukierni „Kuczora”, a piekarzy w PSS „Społem”.


Postępy w pracy bacznie obserwowali i oceniali jurorzy, wśród których nie brakowało tuzów świata cukierniczego i piekarskiego.

 Skład komisji konkursowej:

  • Ireneusz Rajman – przewodniczący
  • Dorota Kaczmarek – zastępca przewodniczącego
  • dla cukierników: Przemysław Kuczora, Piotr Koperski, Mieczysław Chojnowski, Michał Doroszkiewicz, Paweł Mieszała, Jacek Zięba, Barbara Młynarek, Katarzyna Michalak
  • dla piekarzy: Krystyna Plucińska, Honorata Glanc, Marcin Dzieńkowski, Wiesław Kuropatwa, Jacek Kiwit, Lidia Kwaśnik, Maria Krysin\

Jurorzy i organizatorzy wielkopolskiego etapu XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Po zliczeniu punktów jury konkursowe wyłoniło laureatów:

w zawodzie cukiernik

  • I miejsce: Bartłomiej Lisiak (ZSOŚ Leszno)
  • II miejsce: Weronika Fijołek (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Roksana Gierszewska (ZSZ nr 2 Września)

Znani mistrzowie i młode cukiernicze nadzieje: Bartłomiej Lisiak, Weronika Fijołek, Roksana Gierszewska

 w zawodzie piekarz

  • I miejsce: Łukasz Reszel (ZSU-G Pleszew)
  • II miejsce: Maciej Pyzdrowski (ZSZ nr 2 Września)
  • III miejsce: Daniel Jarych (ZSP nr 2 Jarocin)

Mistrzom piekarstwa, technolom i nauczycielom przyszło oceniać zmagania 3 uczniów piekarstwa: Łukasza Reszela, Macieja Pyzdrowskiego i Daniela Jarycha

Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali cenne nagrody (m.in. szkolenia branżowe) ufundowane przez sponsorów: Agart, Agmar, Backaldrin, Bakels, Callebaut, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, CSM, cukiernię „Kuczora”, Dawn, Dora Metal, Hendi, Ircę, Młyny Szczepanki, Primulator, PSS „Społem”, Restaurację Margeritta, Starostwo Powiatowe we Wrześni, Sygę, Uniferm, Zeelandię, ZT Kruszwica, ZSZ nr 2 Września.

Do kolejnego etapu zmagań zakwalifikowali się uczniowie, którzy zdobyli co najmniej 80% punktów. W tym gronie znaleźli się: Bartłomiej Lisiak (85,71%), Weronika Fijołek (83,10%) i Roksana Gierszewska (81,70%). To oni będą reprezentować Wielkopolskę w finale turnieju we Wrocławiu 11-13kwietnia 2016 r.

Dorota Kaczmarek, wicedyrektor ZSZ nr 2 we Wrześni

Zapraszamy do fotogalerii

Dyrektor ZSZ nr 2 we Wrześni Maciej Mielczarek wraz z wicedyrektor Dorotą Kaczmarek na rozpoczęciu konkursu

Pierwsze miejsce wśród piekarzy wywalczył Łukasz Reszel z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie

Zwycięzca wśród uczniów cukiernictwa - Bartłomiej Lisiak z Zespołu Szkół Ochrony Środowiska w Lesznie

Konkurs przyciągnął uwagę lokalnych mediów. Niewątpliwie magnesem były nazwiska jurorów, wśród których był również Michał Doroszkiewicz (na zdjęciu po prawej)

 

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe