dodano , Redakcja AU

Kto zdobędzie lodziarskiego Oscara?

W którym kraju robi się najlepsze gelato na świecie i jaki mają smak? We wrześniu znajdziemy odpowiedź na to pytanie, a nawet będzie można spróbować mistrzowskich lodów w Rimini podczas wielkiego finału Gelato World Tour.

Jak wybrać najlepsze lody na świecie? Najpierw trzeba dokonać wnikliwych preselekcji. Ta trwała nieprzerwanie od 2015 roku w ramach drugiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu branży lodziarskiej - Gelato World tour. W kolejnych 19 krajach na 4 kontynentach odbywały się krajowe eliminacje, w których w sumie wzięło udział ponad 1800 kandydatów! Tak oto po dwóch latach wyłoniono spośród nich 36 rzemieślników, którzy zaprezentują lodowe ambrozje podczas wielkiego finału. Ten odbędzie się we wrześniu w Parco Fellini w Rimini.


Finał wędrującego konkursu potrwa 3 dni (8-10 września) i będzie wydarzeniem otwartym dla publiczności. Całość odbędzie się w bajecznym otoczeniu - tuż przy słynnych plażach Emilia-Romagnan Riviera i w pobliżu kultowego Grand Hotelu znanego z filmowego arcydzieła Federico Felliniego  “Amarcord”.  Wszyscy odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować wszystkich 36 finałowych lodów, ale również zagłosować na ten najlepszy. Swoje głosy odda również jury techniczne, złożone z dziennikarzy  i ekspertów branży lodziarskiej, którzy spotkają się razem 10 września. Suma wszystkich głosów wyłoni zwycięzcę II edycji konkursu.

 


Przypomnijmy, że pierwsza edycja, która zakończyła się finałem również w Rimini we została wrześniu 2014, przyniosła zwycięstwo Australijczykom z gelato shopu Cow and the Moon w Sydney - Samowi i Johnowi Crawl.

 


Kto stanie na podium tym razem? Przekonamy się już we wrześniu! Niestety w finałowych zmaganiach nie zobaczymy kandydatów z Polski. Mimo wszystko cieszymy się z sukcesu właścicielki Gelato Studio z Gliwic - Paulina Salamończyk - która podczas europejskich finałów została nagrodzona za najlepsze lody sorbetowe (wegańska dynia). Tymczasem fani prawdziwych lodów już zacierają ręce. Tym razem będą mieli bowiem do spróbowania dwa razy więcej smaków, niż w poprzedniej edycji i to z najodleglejszych zakątków świata, m.in. z Brazylii, Tajwanu, Bejrutu, USA, Chin, Grecji, Słowenii i innych krajow. Ponadto czeka ich prawdziwa, nie tylko lodowa, włoska uczta - wydarzeniu będzie towarzyszyć mnóstwo atrakcji związanych z gastronomią pod hasłem “Made in Italy”.

 


Lista finalistów >>> KLIK!

Więcej informacji >>> KLIK! 

Bieżące wydanie czasopisma

Majowy Mistrz Branży pod znakiem tortów, stylowego dekorowania i wegańskiego cukiernictwa. Jak Agnieszka Paczóska wprowadziła Planetę Tortów na artystyczną orbitę i co chce osiągnąć w biznesie? Czego szuka w czekoladzie belgijski mistrz Patrick Aubrion, współtwórca Ruby?

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji