Już dziś rozpoczynają się międzynarodowe targi branży gastronomicznej - Sirha Lyon. Jedne z najważniejszych na świecie.
Lyon to ważne miasto na gastronomicznej mapie Francji. Organizowane tam po raz 21 międzynarodowe, branżowe targi wpisały się na trwałe w lyoński i światowy kalendarz wydarzeń. Sirha – bo tak brzmi skrót od pełnej nazwy Salon International de la restauration, de l’hôtellerie et de l’alimentation – to już marka sama w sobie. Tegoroczne targi odbędą się od 19 do 23 stycznia. Powierzchnia, jaką przeznaczono dla wystawców i osób związanych z gastronomię jest imponująca. To wydarzenie zgromadzi ponad 4700 wystawców i marek z całego świata, którzy na 140 000 m2 i 14 pawilonach zaprezentują innowacje i trendy w branży spożywczej.
Nowością tej edycji Sirha będzie forum dyskusyjne: le Sirha Food Forum, gdzie ludzie związani z branżą wymieniać się będę swoimi doświadczeniami. Ważną częścią tego wydarzenia są konkursy np. Mistrzostwa Świata w Cukiernictwie, Mistrzostwa Francji w Piekarnictwie czy konkurs Bocuse d’Or, którego nazwa pochodzi od nazwiska guru francuskiej gastronomi, pochodzącego z Lyonu Paula Bocuse’a (1926 – 2018). – Sirha pokazuje, jak dynamicznie rozwija się ta gałąź gospodarki zarówno we Francji jaki i na świecie. To miejsce spotkań wystawców i odwiedzających, którzy dzięki targom mogą nawiązać kontakty biznesowe i dostosować swoją ofertę dla potrzeb konsumentów – mówi Luc Dubanchet, dyrektor Sirha Food et Sirha Lyon.
Sirha >>> KLIK!
K.Sz.